0 glas
Nedoumice sa radom termostata i peći :(
Pozdrav!

Prvu zimu da koristimo grijanje na pelet pa imam par nedoumica.

Koristimo ThermoFlux INTERIO 14/20 i sobni termostat Salus RT510RF.

Serviser je mojim roditeljima rekao da ukoliko termosat nije podešen na ručno (na displeju se vidi ručica) da peć radi po sopstvenom nahodjenju, Ja sam termostat isprogramirao po programu 5-2, sa temperaturom 23 stepena (za vremena 07:00, 12:00 i 16:30) i 16 stepeni (09:00, 14:00 i 22:00).

Zanima me ako je ručni mode uključen (na ekranu ručica, na prijemniku manual?) da li peć uopšte radi po ovom programu, pošto sam kasnije iz upustava koja dodju uz termostat došao do zaključka da ako je ručni mod uključen on ne radi po ovom programu, tj da je ovo automatski način rada?

Prvi dan peć je radila odlično. Svaki naredni dan, temperatura u prostoriji u kojoj je termostat je znala doći i do 27 stepeni, iako je podešeno na 23, kada bi se valjda peć trebala gasiti?!

Tkodje, temperatura vode je podešena na 69 stepeni i tog prvog dana nije prelazila 60ak stepeni kao sto ni temperatura sobe nije prelazila 23 stepena. Sada temperatura vode redovno dostize 70 stepeni i peć se gasi i kroz 15ak minuta opet pali i tako par puta u toku dana, što mi baš i nema smisla. Svo vrijeme, termostat je postavljen na ručni rad (na ekranu se vidi ručica).

Da li mi neko moze objasniti to oko, ručnog i programiranog rada termostata, kao i šta bi moglo biti razlog stalnog prelaska temperature sobe iznad zadana 23 stepena?
Moja pretpostavka je da ručni rad zahtjeva neko drugo podešavanje temperature i da se zapravo ne oslanja na isprogramiranih 23 i 16 stepeni?

Druga nedomuca tiče se zagrijavanja peći do zadane temperature vode, je li normalno da se više puta u toku dana dostiže ta temperatura i da se peć gasi, pošto eto taj jedan dan temperatura nije bila ni blizu toliko a prostorije su bile normalno zagrijane? Jasam kod svojim još tri dana pa se nadam da će se naći neko ko mi moze pomoći da ovo shvatim, jer mislim da bi se oni sami teže snašli :)
Nadam se da sam se lijepo objasnio i dao potrebne informacije, i naravno hvala unaprijed na odgovorima i pomoći.
novembar 3, 2021 u Ostalo - Dusko12 | 1,481 pregleda
Pozdrav. Prijatelju moje mišljenje je da ti daljinski termostat ometa sobni koji je na peći instaliran i on ti remeti rad daljinskog termostata, paga moraš privremeno eliminisati sa njegove funkcije. Dakle isključi ga sa ,čime funkcuju preutima daljinski ako je donro instaliran i podešen.Prijatno veče.

3 Odgovora

0 glas

Kada je prikazana ruka onda postavljeni programi nisu u funkciji. Evo što piše u manualu za sličan sobni termostat. Kod mene je
Salus bežični programski T105RF:

TEMPORARY OVERRIDE
Override the Operation Mode
At the normal operation mode, press the CONF/ECON button to toggle
the current set temperature to comfortable mode or economic mode. If
the operation mode is being overriden, the HAND icon will be turned on
with the current operation mode icon.
Override the Setting Temperature
1. In the normal operation mode, the current set temperature can be
overriden by pressing the UP or DOWN button. When in override, the
new set temperature will be displayed with turning the HAND icon on
and both the CONF and ECON icons off.
2. Press any button (except the UP or DOWN button), this will terminate
the setting procedure and will revert back to normal mode with the
new setting.
3. The unit will revert to normal operation

Ja osobno isprogramiram vremena paljenja i gašenja kroz cijeli tjedan. U slučaju potrebe, ako je hladno a program nije podešen da pali peć u tom trenutuku, aktiviram ručni mod (znak ruke na displayu) i peć se pali.

odgovor novembar 6, 2021 - Zoran Karadza
0 glas
Pozdrav,kod mene je na manual i radi kad god mu ja koju temperaturu zadam u tom trenutku to i dostize,medjutim kad stavis na auto ides na 5+2 zadas mu koji dan i kako da greje on greje svaki dan kako koji mu zadas ali na auto ne na manual.Sto se tice temperaturu sobe ili ti vode ne gledaj to termostat tu dostize temperaturu i ide u stand by modu kotao se gasi
odgovor novembar 6, 2021 - Dejan woolf
0 glas
Daljinski termostat bi trebalo sasvim da preuzme funkciju onog sa kotla. Kad je on programiran moze se menjati zadata tempetatura ali ta nova komanda prestaje u vreme nastupanja novog programa. Kad temperatura ambijenta dostigne i prestigne zadatu kotao bi trebalo da prekine s grejanjem, ali ovde on izgleda primavparalelne komande, prakticno ne radi po termostatu koji po svemu sudeci nije dobro povezan
odgovor novembar 24, 2021 - miroslav milanovic
Evo i kod mene nakon mjesec dana opet mali problem s termostatom.

Namjestio jutros pec da se upali u 3 sata i da se ugasi u 5. Zadana je tempetatura od 24.2 stupnja.

Temperatura na termostatu je dosla do 23.8, na termostatu se vrti indikator da pec treba raditi (znak ventilatora rotirajuceg), i pec se gasi (na displayu peći piše signal "toff"). Inače, temperatura kotla je postavljena na 68 stupnjeva. U trenutku gašenja na displayu peći je pisalo 67 stupnjeva.

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje