+1 glas
MARELI PS 18 KAMIN Potrebni si optimalni parametri
Nakon temeljnog čišćenja pred početak grejne sezone hteo sam da imam racionalniju potrošnju i grejanje nego što je to bilo do sada uz fabrička podešavanja. Uglavnom krenuo sam sa nekim podešavanjima na "otprilike" što se odrazilo na veoma loš rad peći. Greška je bila u  smanjenim  parametrima dozatora na čak -6(da manje troši pelet) a povećan rad ventilatora! na +4. Tada nije hteo skoro ni da se upali i počne da radi! Zvao sam majstora koji je sve moje brljotine vratio na fabrička podešavanja i našo nedostatak više u ćuncima koji imaju dva ugla, dugački su, što je inače bila postavka ispočetka od strane montera iz prodavnice gde sam kupio kamin? Sledeći uzrok je: ako nisam sve vidljive i skrivene otvore i komore(revizije) dobro očistio od pepela pojaviće se povećana temperatura dima koja nikako nije poželjna. Međutim čitajući vaš sajt, upozavajući se sa sličnim problemima kod drugih,malo pomalo rešio sam da nastavim sa podešavanjima parametara i istipkao sledeće oznake parametara: na primer kod dozatora -4, a ventilatora na -2. Desila se mala revolucija. Potrošnju sam uredio na 10 sati rada sa jednim džakom(ranije je bilo od 8 sati za jedan džak). Ipak proveravajući temp gasova video sam da je ona previsoka najčešće u rasponu od 140 do 170C. To nije dobro pa sam eto odlučio da tražim savet za kompletno podešavanje parametara za Mareli PS 18.
decembar 25, 2021 u Peći na pelet - Dragan Borisav Stank | 1,552 pregleda

2 Odgovora

+1 glas
Dragane, jeste li probali Ruski pelet, da bi ste smanjili potrošnju? Ruski pelet je najkaloričniji na našim tržuštima i ostavlja jako malo pepela jer se proizvodi u EN PLUS A1 kvalitetu.
odgovor decembar 27, 2021 - peletarc peletarc
Nisam probao ruski pelet. Nisam naišo u prodaji niti znam koja mu je cena. Naravno govorim za period kupovine u proleće......EN PLUS A1 kvalitet? Šta to znači?
ENplus A1 je najbolja kategorija peleta na svetu može pelet da bude A1 a da nije ENplus to vam je skoro isto razlika je sto je ENplus oznaka da je strogo kontrolisan kvalitet i to je ustvari najjaca svecka licenca koja može da se dobije za pelet i naravno može i da se izgubi i to na više godina da se dobije zabrana dobijanja licence
0 glas
Počnite od -7 kalibracija dozatora a ventilator od-5 do -3 od prilike.granica ventilatora je kad plamen prestane da igra i postane malo oštriji a dozator sto manje to bolje ako može na -7 da radi onda super ako ne onda povećavati lagano naravno u zavisnosti od spoljne temperature
odgovor decembar 26, 2021 - Fokus Borelo
Trenutno sam na parametru -6 sa -2. Probaću i taj koji predlažete.Hvala vam. No ređe ovde nailazim na preporuku da je uslov dobrog rada da su cevi i komore kroz koji ptolazi dim dobro očišćene.To znači treba da utvrdimo koja tehnika bi čišćenja bila najbolja?
Čišćenje čega ?
Čišćenje prvih cevi manje više se rade lako ali one koje idu ka dnu i prema kutijama levo i desno je teže očistiti bez otvaranja istih. Preporučio mi je serviser da te cevi ćistim uz pomoć gibljivih creva od plastike usisivačem za pepeo od peleta,koji inače nema neku snagu. Nakon čišćenja temperatura dima je drastično manje nego pre čišćenja.
Jak usisivač i žica

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje