0 glas
Poštovanje...
Zanima me dali mogu da koristim pelet od sojine slame u poć Alfaplam Como 15 i ako može koja je razlika?
januar 13, 2022 u Iskustva sa Peletom - Srdjan Kitanovic | 307 pregleda

2 Odgovora

0 glas
Ne možete koristiti agro pelet u običnom kotlu, osim ukoliko nije napomenuto u specifikaciji.
odgovor januar 15, 2022 - ugoran
http://www.elitemadzone.org/t390535-8#2734264

"Što se tiče gorionika za agro pelet, po mom iskustvu, jer sam ispitivao više vrsta gorionika, konstatovao sam sledeće:

- zbog hemiskog sastava sojine slame, kukuruzovine, a posebno slame strnih žita, u agro peletama je povećan sadržaj pepela, koji se sastoji od K, Na, Ca, Mg i SO2. Količina pepela se kreće od 3, 6 pa i više posto na masu apsolutno suve sirovine.
- kombinacija alkalnih soli K i Na sa SO2 na temperaturama od 600 - 700 stepeni, stvaraju takozvanu tečnu šljaku, koja se nakon hlađenja formira staklastu tvorevinu koja se lepi na sve površine gde se stvara takav pepeo, a to je gorionik. Odstranivanje ove šljake moguće je samo mehaničkim putem
- problem sa tečnom šljakom razrešili smo tek onda kada smo počeli koristiti gorionik koji je hlađen vodom (cirkulacija vode u kotlovskom sistemu), čime se postiže da temperatura u gorioniku nikada ne pređe 370 stepeni, to jest daleko niže od tačke taljenja pepela.
- Pored toga, ovaj gorionik koji ja sada koristim, ima pneumatski sistem koji je povezan na jedan mali kompresor. Zadatak ovog sistema je da u određenim intervalima izduva pepeo u prostor ložišta - pepeljare kotla. Ugradnjom takvog gorionika moguće je koristiti i agro pelet sa povećanim sadržajem specifičnog pepela."
–1 glas
Razlika je u količini pepela
odgovor januar 15, 2022 - Fokus Borelo

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje