0 glas
Letnja cena pelet
Ima li neko tacnu infomaciju,kako ce se kretati cena peleta tokom leta?
april 10, 2022 u Prodaja peleta - Душан Динчић | 2,331 pregleda

3 Odgovora

+1 glas
Пре неке 2 недеље у Београду су опет порасле цене пелета, за скоро 20 евра, ја сам већ узео 2 палете за следећу сезону, јер су ми сви рекли да ће цене вероватно још расти без обзира на лето. Послупљује све тако да нема логике да огрев појефтини. Пелет је као и прошле сезоне већ доста скупљи у земљама у које га наши извозе, тако се прави вештачка несташица, они извезу све у иностранство, онда се чека за наше тржиште, а цене остану.
Искрено се надам да нећу бити управу, али тешко.
odgovor april 10, 2022 - Markovaposla
Rat u Ukrajini dize cenu po dva osnova> prvo, iz ove zemlje najverovatnije nece stizati pelet, i to jeftiniji, a drugo, nesigurnost da li ce na jesen i zimu uopste biti gasa ce primorati mnoge da sa gasu predju na pelet. Ipak ni cena toga nece ici previse gore jer struja nece mnogo poskupeti kao ni drva.

Kljuc drzi naravno Drzava koja je vukla neke lose poteze, i zbog cega su mnoge peletare pozatvarane jer je cena inputa i trosak naglo porastao. Potrebna je strategija proizvodnje peleta i namenskog posumljavanja i sece kako bi se proizvodilo vise i kako bi i vise ljudi preslo na pelet a cena ostala razumna. Vise para ce ostati u Srbiji ako peletom zamenimo gas a i struju koju sve cesce uvozimo. Imamo dovoljno sume i povrsine da svi predju na pelet i da obnavljamo sumski fond, samo to treba biti organizovano i nadzirano. Takodje, previse je malih proizvodjaca peleta i potrebno je ukrupniti proizvodnju, vece firme ce moci da proizvedu vise i efikasnije uz bolju tehnologiju. Ali prvo i pre svega u kratkom roku - moratorijum na izvoz.
+1 glas
Teško da će cena peleta ići naniže. Dva su veoma bitna faktora za to rat u Ukrajini i inflacija. Negde na internetu sam pročitao podatak da ukrajinici godišnje izvezu preko 50 miliona tona peleta EU, shodno situaciji teško da će moći to i ove godine da se ostvari. Ovo je direktno povezano sa nama, jer će naši proizvođači dati sve od sebe da robu plasiraju za što veću cenu (svidelo se to nama korisnicima ili ne). Ukoliko ga ne prodaju na domaćem tržištu po ceni od 300 i kusur eura, prodaće ga za 400 lagano prego granice. Sa druge strane je inflacija koja je vrlo opasna jer iz meseca u mesec samo rastu procenti poskupljenja.. Moje mišljenje je da cena po toni ne bi trebalo da prođe 150-170€po toni, ali ko sam ja da kažem koliko bi to trebalo da košta.

Početkom maja se očekuju nove cene peleta, kako trend ide, sumnjam da će biti pojeftinjenja...
odgovor april 11, 2022 - SuperDbnS
0 glas
Biće skuplje nego sad u svakom slučaju
odgovor april 11, 2022 - Fokus Borelo

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje