0 glas
koji agregat za alfa plam 21, sto preciznije molim
Problem je svih nas, ocekuju nas restrikcije stgruje. Kako obezbediti adekvatno napajanje el.energijom za pec na pelet i osnovnu rasvetu u kuci. Ponuda agreata je velika. Ako nisam videla da je ova tema vec obradjena, izvinjavam se. Pozdrav, Slavica
jul 1, 2022 u Ostalo - Slaavica | 1,793 pregleda
Invertorski agregat, koji daje čist sinusni napon, recimo Honda EU 10i.
A ta Honda malo jeftinija od kotla.
Ja sam prodao Alfin kamin za 100€, sad dodam još 1000 i uzmem agregat.

4 Odgovora

+1 glas
Odgovor ce mozda biti malo duzi, ali mozes pronaci u njemu sve informacije koje ti trebaju.

Koristim alfu como 21 i pretvarac napona sa 12v na 220v vec 4 sezone.

Pretvarac MORA da bude cisti sinusni.

Kada je pec u rezimu "work" na programu 4, vuce nekih 120 w

U rezimu modulacije od 10 do 30w  - zavisno da li pokrece puz ili ne, a i kada pokrece puz, ti pokreti su veoma kratki.

Grejac je snage 350w.

Prilikom startovanja pecei potrosnja ide do blizu 1 kw.

Ove informacije sam dobio direktno iz alfaplama, a i proveravao sam nekim kucnim meracom potrosnje, koji kosta nekih 15e, tako da ko hoce moze i sam da proveri potrosnju. Jednostavno merac se ukljuci u u strujnu uticnicu i onda u merac se ukljuci pec i prati na displeju potrosnja u W ili A.

Tako da, ako zelis da imas pretvarac da ti samo odrzava rad vec ukljucene peci, bilo u rezimo modulacije ili u rezimu rad, dovoljan ti je cisti sinusni pretvarac od 200w (takav ja inace imam). kosta oko 10. 000 din, mogu u privatnoj poruci da napisem gde sam ga ja kupio.

A ako zelis da mozes i da startujes pec preko prevaraca onda neki minimum ti je 1,5 kw.

Ako bude planskih iskljucenja, uvek cemo biti obavesteni. Bitno ukljuciti pec dok ima struje, onda pec moze da radi preko pretvaraca 4-5 sati preko pretvaraca i akumulatora od oko 70 AH.
odgovor jul 23, 2022 - Edis B.
0 glas
Ne možete koristiti agregat jer ne daje stabilnu struju, treba Vam pretvarač sa 12 na 220v,koji daje čistu sinusoidnu struju sa 50Hz i akumulator (baterija). To je ulaganje od oko 500e
odgovor jul 3, 2022 - acko67
Hvala, pozdrav
Slavica
Ne moze 12v na 220v jer  kad pali grejac i ventilator treba bar 300-500W a to je za a kumulator velika struja oko 30-50A a to ovi od auta ne mogu da izdrze da ne crknu posle par meseci. Oni su pravljeni za veliku ali kratkoktrajnu struju. Mozda 24 na 220 i bar 500W moze da vrsi posao, ali prvo treba znati tacnu max snagu koja je potrebna kotlu da bi radio.
 A nije cena 500E nego oko 200E-300E u zavisnosti koja snaga treba i koliko ce vremenski raditi.
0 glas
hvala, skupa stvarcica. Pozdrav
odgovor jul 4, 2022 - Slaavica
Nije skupa stvarcica ako se uzme ono sto ce da zadovoljova potrebe te peci. A ne da uzmes nesto sto ima nepotrebno viska snage koju nikad neces koristiti ili pak da je slabo ili opet kratkotrajno.
12V na 220V zaboravi jer je tu velika struja za jedan akumulator za koju on nije predvidjen da radi dugo (iz prakse pricam jer u teoriji moze ali ne moze dugo) bolja opcija 2 akumulatora i pretvarac 24v na 220V i bar 500W ali pravih a ne da pise na kutiji..  Ta investicija je oko 20E-300E Sam grejac na peci je oko 220-350W, pumpa oko 30-90W. motor za pelet, zatim ventilator... Sve to mozda i prelazi tih 500W
Takodje agregat bar malo da ima nekog kvaliteta a ne oni Kinezi od oko 1Kw koji ne mozes da upalis 5 minuta. Moras kupiti neki od 2-3Kw jer oni imaju koliko toliko nekog kvaliteta da ce bar raditi ali i oni su oko 200-300E. A ako hoces ovo sto ti savetuju Hondu i pravi sinus to je oko 1000E (ovo sto pise Honda a oko 200e je samo nalepnica sa Hondinim znakom)
0 glas
Prvo ne paranoisite jer cak i da bude restrikcija njihov raspored će biti takav da neće u komadu biti duže od 4h a najverovatnije 3h a 6h će biti struje, posebno što ekstremne zime neće biti jer ni zadnjih dvadeset nije bilo.

Drugo, ko iz bilo kog razloga želi off grid pogon za korao i pumpe akumulator je bolja varijanta. Kotlovi i pumpe su mali potrošači a agregat je nepotreban, težak, skup, bučan i zahteva skupu naftu.
odgovor jul 23, 2022 - Miroslav Milosevic
Pumpa je mali potrosac, ali kod peleta ima ventilator koji duva, motor koji ubacuje pelet i grejac (koji ima Wati koliko sve to ostalo zajedno, a neki i vise) i elktronika .   Sve to zajedno na nekim kotlovima ide i do 750W a to za 12V je velika struja. Ne radi to sve istovremeno stalno, ali kad pali onda je sve to na nekoliko minuta u funkciji.
Iz prakse akumulator brzo otkaze kad je pretvarac na 12V. Malo  bolje je je varijanta na 24V i dva akumulatora. slicno kosta

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje