0 glas
Ciscenje i hladenje
Dali je potrebno da pec kad ode u sdenbaj režim da vrši čišćenje i hlađenje peci 20 minuta i dali mogu da smanjim to vreme na 10 minuta pošto mi rashladni radijatore za to vreme do hladi pec dali je preporučljivo smanjiti na 10 minuta zbog kondenzacije kotla.
oktobar 30, 2022 u Peći na pelet - Drago Stupar | 420 pregleda

1 Odgovor

0 glas
Od čega kondenzacija?
odgovor novembar 3, 2022 - Fokus Borelo
Kondenzacije kotla
Znam da mislite na kotao nego pitam od čega da se javi kad je peć na pelet,kondenzacija se javlja kod peći na čvrsta goriva iz nekoliko razloga a kod peći na pelet samo usled lošeg sagorevanja
Ok jasno mi je sad a kaži mi zašto je bučan dok ne natera zadatu temperaturu vode i u snazi 5,4,i 3 plamen jako oštar ventilator snaga 5 180 4 170 3 170 kotao je od 15kw tutnji jako posle normalan rad
Kotao kondenzuje kad je  ispod 58C povratni vod, a mozes ga loziti cime hoces. Na peletu je to ispod 55C ako je dobar        (suv) pelet. Za to sluze antikondenzacioni ventili ventili da drze povrat u kotao preko 55C ili 61C (zavisi cime se lozi) da kotao nebi kondenzovao.
Bez uvrede ali vidim da se u grejanje jako slabo razumete tako da je glupo da vam bilo šta objašnjavam
Nemas ti pojma o kondenzaciji cim tako pises. . Pelet isto kondenzuje, samo on ne kondenzuje ispod  58C kao drva i ugalj vec ispod 55C. Osnovno znanje je znati na kojoj temperaturi kondenzuje kotao.  I to se zove tacka rose. Isto kao i kad se izvadi hladna flasa iz frizidera u toploj prostoriji. Isto se dogadja kad se hladna voda ispod 55C  (na peletu ) a ispod 58C (ugalj) vrati nazad u topao kotao. A za svaki slucaj se podesava da povrat bude 61C.Ima raznih antikondenzacioni ventila u zavisnosti cime se lozi (55C ako je pelet, 61C ako je ugalj i suva drva)  A najmanja potrosnja energenta (drvo, ugalj, pelet) i najvece iskoriscenje kotla je kad se lozi na 72C-86C a povratna voda drzi iznad 60C, a u sistem ide koliko treba (30C-50C) .
To su čiste gluposti kad je pelet u pitanju.Kad je čvrsto gorivo u pitanju tu možemo da pričamo o kondenzaciji koja ima veze sa vise faktora ali pelet kad je dobro nastelovano sagorevanje nikad u životu ne može da kondenzuje koliko god da se vraća hladna voda može da se vraća i 35 stepeni u kotao ako je sagorevanje dobro nema kondenza.Da rezimiramo kondenzacija kod peleta može da se javi u dva slucaja prvi je da sagorevanje nije dobro a drugi je da jedan deo dimnjaka nije dobro izolovan.

Povezana pitanja

0 glas
1 odgovor
Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje