0 glas
Balansiranje sistema za grejanje.
Radijatori od pola naviše topli,a u donjem delu hladni,zanima me stručno mišljenje kako izbalansirati da svaki radijator bude topao.
novembar 25, 2022 u Instalacija - nesko petrovic | 1,478 pregleda
Pobrkao sam sa usponskim
Usponski su već druga stvar,kotao koji radi na 70 stepeni na spoljnih 5 stepeni i nemoze da ugreje sprat to je žalosno
Mozda je i pumpa ne odgovarajuca. ne mora da bude jaka, ali mozda je /4 a  ima vise od 4m izmedju povrata na kotlu i radijatora na spratu pa ne moze da izbaci dovoljno. A najpre da mozda protok u prizemlju treba jos da smanji a da poveca na spratu. Pitanje je kako je to podeseno u starti i da li je podeseno.
Ako je pumpa u redu, nema vazduha i protok podesen ostaje samo da su zaprljani radijatori. A opet za dve godine nebi trebalo da je to u pitanju.
Koliko mešnih je potrebno,i kavih?Mislim trokrake ili koje već.Meni je pumpa u kaminu na povratnom vodu,gde ugraditi mešni,ispred ili iza pumpe.?

5 Odgovora

+1 glas
1. Vazduh u sistemu, ne mora da bude u radijatoru, može da bude i u samoj pumpi vode.

2. Ako je "lomljena" instalaciona mreža onda pumpa nije dovoljno sposobna da okrene tu vodu u radijatorima, da li je povratna cev u kotlu topla ili vruća???

Rekao bih da je kod tebe problem pod brojem 1.
odgovor novembar 27, 2022 - misko016
Dao je odgovor. Ima termo glave na radijatorima sto je normalna prirodna pojava da kad ventil zatvori prvo se hladi od poda radijator    i dok temperatura opadne u prostoriji da ventil postepeno otvori  radijator (ali posto je kod njega 70C) onda se brzo zagreje termo glava koja ponovo zatvori dotok i onda je gornji deo vruc a donji mlak i tako u krug. Kad bude ulazilo oko 35C-50C u radijatore onda ce biti ujednaceniji.
Drug, ima on opciju da skine termo glave i da pusti tako da radi sistem pa će da eliminiše problem sa glavama odmah.
Kad skine termo glave imace drugih vecih problema jer ce mu ili biti prevruce ili ce kondenzovati i dimiti kotao. Ako je u kuci temperatura koja mu odgovara ne vidim u cemu je problem jer termo glave tako rade kad je toplije vreme. Kad bude mraz bice i radijatori ujednaceniji.
Ako se dobro razumemo,meni je zadata temperatura vode u kaminu 70 c,koju treba postići.Pumpa se uključuje na 45 c,ali i pri toj temperaturi nisu radijatori celi topli.Inače mareli je podešen da uključi pumpu na 40 c.Mnogi kažu da na taj način pravi kondez,i da treba podesiti na čak 60 i više 65 c.
Jel imas izolaciju ?
Nemam izolacije,imam termo glave,kada budem u toj fazi sa potrošnjom i grejanjem,biću presrećan.Moraću i Boreli da konsultujem za pomoć.Nikako da dodjem do pravog rešenja, mada svaku sugestiju prihvatam.
0 glas
Verovatno ima vazduha u radijatorima,ako nema onda može da bude nekoliko drugih razloga
odgovor novembar 25, 2022 - Fokus Borelo
Nisam mislio na opterećenost kotla,već da ne može da zadovolji broj grejnih tela,tjs.njihov kapacitet.Zvao sam majstora koji je radio grejanje,inače je prezauzet i teško se javlja na telefon.Kaže mi da je on odradio svoje,a ja mogu da izmerim dužinu svih grejnih tela,da pomnožim sa 2,i videću koliko je to kw koje treba da zadovolji snaga kotla.Ne budem lenj,izmerim sve to i dodjem do dužine 12m x 2= 24kw.Meni je kamin 24 kw,s tim da je predato vodi 21 a 3 kw na kamin.I šta je tu sad ispravno?
E onda se kaže dal može da zadovolji njihov kapacitet do maksimuma.E sad šta ko podrazumeva pod maksimum to je već nešto drugo i zbog čega je potreban taj maksimum je već nešto trece.Prvo se kreće od toga dal je dovoljna količina grejnih tela ako jeste onda može da ih ima i više nego sto treba ali ne bas previše sto bi u prevodu značilo da ako dodate još tri radijatora u vašu kuću onda uredjaj više neće moći da postigne max temp vode recimo 70 nego može 65 ali u tom slučaju vama neće više biti potrebno recimo 55 stepeni u uredjaju nego će vam biti dovoljno i recimo 50 stepeni zavisi od izolacije objekta.
Znaci ako imate dobru izolaciju možete na taj kotao da zakacite još 6metara radijatora bez problema.Postoje slučajevi gde ljudi sa 24kw greju i 250 kvadrata.
Mislim da je količina grejnih tela ok.Meni ne treba neki maksimum iskorišćenja,već da bude toplo onako kako bih ja želeo.Razumeo sam da kotao nije slab,još uvek ne mogu da rešim problem toplote na spratu.Ove godine odradio pvc stolariju,malo je bolje,nemam spolja izolaciju.Ostaje mi da na ploči poredjam stiropor,i to je dovoljno od mene što se tiče finansija.Nadam se nekom boljitku.Sada na spratu jedva posle dugog rada kamina dostignem 22c.
Ako sad jedva dostigne 22 šta će biti kad bude bilo -5.Ništa to ne valja,čim ti na pelet na plus 10 ne možeš 23 da dobiješ to ne da nije dobro nego je smešno uradjeno.Tu nešto debelo nije u redu,proveri donje-povratne ventile na radijatorima dal su otvoreni ako jesu onda su ti definitivo slabi radijatori.Izolazija na ploči će ti pomoći i to dosta samo je pitanje dal će to biti dovoljno.
0 glas
1. Proveri da li treba ispustiti vazduh

2. Ima na YouTube gomila praktičnih primera, kucaj "radiator balancing"... U principu moraš na prvom radijatoru na jednoj liniji da smanjiš protok izlaza vode i tako redom, na primer ako imaš 4 radijatora na jednoj liniji, onda prvi treba da bude odvrnut na izlazu samo 1/4, sledeći 2/4, sledeći 3/4 i zadnji skroz odvrnut...
odgovor novembar 27, 2022 - Aleksandar Belic
Imam 8 radijatora 4 u prizemlju i 4 na spratu.Plus 2 sušača u kupatilu.Grejanje je odradjeno iz prizemlja,glavni vod u gornjoj zoni zidova,a odatle za svaki radijator na spratu uzeta veza.Odradio sam zavrtanje po 1/4 samo nisam siguran kojim redosledom je vezivano,i da li treba i u kupatilu prgušivati sušače.
Nije napisao da ima termo glave na radijatorima. Zato su radijatori takvi zbog prirodne pojave da kad termo glava zatvori vremenom se radijator hladi od poda ka vrhu dok ventil ne otvori i tako u krug. Ako je dobra izolacija onda redje otvara tako da duze bude donji deo hladan. Ima termo glave15god i tako se ponasaju radijatori osim 2 koja nemaju termo ventile  i  uvek su vruci celi.
0 glas
Druže ajd skini termo glave mogu da se skinu i da sistem i dalje radi bez njih, probaj pa javi kako radi.
odgovor novembar 30, 2022 - misko016
Miško,počeo sam grejanje bez termo glave i sobnog termostata,ali sam stajao pored kamina i dodavao pelet
Sa termostatom ali BEZ termo glava sam mislio da probaš?
Tako sam i krenuo,kupio prvo termostat,ali kada sam video da je u prizemlju puno toplije,a na spratu razlika u temperaturi oko 5c,kupio termo glave i  prigušio u prizemlju,a na spratu su mi sve otvorene na maximum.
Jesi smanjio potrosnju peleta, sobzirom da si pregrevao jedan deo kuce.
0 glas
Postavi na radijatore naprimer danfos Ra dv dinamičke ventile i oni ce sami automatski izbalansirati svaki radijator.
Ja sam tako resio problem.
odgovor decembar 10, 2022 - jure
@Jure, jesi na svim radijatorima stavio te ventile, jel oni idu na usponske umesto bypass 100% ili mogu i na 1/2 bypass (jednocevni sistem)

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje