0 glas
Kako je pravilno držati temperaturu vode u kotlu?
Pozdrav, imam kotao alfa plam dyno 17kw. Kada je serviser bio, upozorio me da ne spuštam temperaturu vode ispod 63-4 stepena. Ovo meni nikako ne odgovara jer se pravi velika vrućina u kući, a i potrošnja je dosta jača. Sada sam smanjio temperaturu i drzim je na 57 stepeni već par dana što je mi je idealno.

Moje pitanje je, da li neko zna da li zaista može doći na duže staze do nekog problema ako temperaturu vode drzim nižom od preporučene.

Takođe, nemam ugrađen sobni termostat jer mi je serviser reko da ni to nije dobro za kotao...

Nisam baš kompetentan kada je reč o kotlovima na pelet, pa možda moja pitanja deluju malo glupo.
novembar 27, 2022 u Alfa Plam - Nikola_ | 6,071 pregleda
Taj je nesto čuo oko tih temperatura, ali nema pojma gde i što treba.
Svaki kotao kondenzuje na manjim temperaturama. Tsčka rose je na 58C (na peletu 55C), ali se zbog nepreciznih termometar Abaza uzima za svaki slučaj 60C, a i tesko je to postići. Ali ne odlazna, već povrat u kotao. A iskorišćenje kotla je najveće od 72C do 86C (tad najmanje troši i najduze traje). A opet u radijatorima ne treba preko 50C nikad. Zato služe mešni ventili. Da drže u kotlu preko 60C (na peletu 55C), da kotao radi na 70C, a da u radijatore pustaš koliko treba. Manja potrošnja, duze traje kotao i prijatnije u kući.
To se otplati već prve godine sa ovim cenama ogreva). Takodje svaki 1mm smole povećava potrošnju 3-5%. Kai i saki stepen temperature preko neke koja nam odgovara.

3 Odgovora

+1 glas
Druže ja ne znam taj sto ti je to rekao kako je ostao živ kad je lupio,možeš da staviš temperaturu koliko god želiš ali ti je najbolja varijanta da ugradiš sobni termostat i podignes temperaturu vode na maksimum.Dok ne kupis termostat stavljaš temperaturu vode onoliko koliko ti odgovara.Pozdrav.
odgovor novembar 28, 2022 - Fokus Borelo
Hvala Vam na odgovoru.
S obzirom na to da nemam mešni ventil, zaista se dešava posle par dana da dođe do kondenzacije ispod kotla.
A što se termostata tiče, serviser mi je objasnio da ako njega ugradim kotao ima stalno da ide u standby mode i da tako može brzo da strada upaljač.
Zaključak koji sam doneo je da je najbolje da ugradim mešni ventil koji će da sprečava kondenzaciju i da podešavam temperaturu vode kako želim.
Kad su parametri kako treba peć ne može da ti kondenzuje nikad u životu
A parametri su da povratna hladna voda bude preko 58C (pelet moze i na 55C posto je sa malo valge) da ne kondenzuje a da kotao bude na preko 72C da bude sto veci stepen iskoriscenja. Da kotao duze traje, nema smole i da trosi sto manje peleta. A za to treba neka automatika i neki ventil da to mesa. A ni bafer nije na odmet. A ovako kao kod vecine klot bez icega a hoce da im ne bude pretoplo a da kotao ne kondenzuje i da trosi malo ne ide. U radijatore treba do 50C tj onoliko koliko je potrebno a to moze biti nekad 30C, nekad 40C, nekad 45C...
+1 glas
Kondenzacija je generalno najveći problem i ako postoji tada se kotao više prlja a i primetio sam da na primer staklo (ukoliko ima na vašem modelu peći) više prlja. Najbolje je ugraditi ventil za zaštitu kotla od hladnog povrata.
odgovor decembar 4, 2022 - Vladimir Saponjic
Sto se tiče mešanog ventila mogu reći da sam imao jako slabo grejanje dok ga nisam ugradio. Koristim Alfa term 20 pelet, grejem 60 kvadrata u prizemlju i toliko na spratu, a u pitanju je podno grejanje. Imam kod sabirnika i razdelnika (na spratu) trokraki mešni ventil a na izlazu kod kotla četvorokraki mešni ventil. Temperaturu u kotlu držim na 70 - 75 ztep. po potrebi, a u kotlu nikada nije niža od 63. Zahvaljujući mešnim ventilima to funkcioniše savršeno. Dok nisam ugradio pre svega četvorokraki mešni ventil, imao sam mnogo problema. Treba znati da pojedini proizvođači kotlova ne daju garanciju na kotao ako nije ugrađen mešni ventil.
Odlična je stvar ventil
Jel imas jos jednu pumpu u radijatorskom krugu ?
Kolika ti je potrosnja ?
–1 glas
Druže, možeš da spustiš temperaturu vode i na 55 stepeni ALI ne sme kotao da primi u sebi povratnu vodu manju od 45-50c to je druga opcija koja se podešava kad startuje pumpa vode zbog kondenzacije. Ako tebi odgovara ta temperatura od 57 stepeni slobodno ostavi tako.

Moj ti je savet da ugradiš sobni termostat ako ti je kuća dobro izolovana i imaš dobru stolariju imaćeš bolju kontrolu temperature kao i smanjenu potrošnju peleta.

I još jedna bitna stvar za tebe i sve ostale: Ne treba Vam mešni ventil ne bacajte pare oko toga to je sistem koji se koristio na kotlove bez kontrole drva-ugalj, nemojte da se opterećujete oko toga kotlovi na pelet imaju kontrolu povratnog voda tako da je mešni ventil VIŠAK kod grejanje na pelet.
odgovor decembar 4, 2022 - misko016

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje