0 glas
KENDA KOTAO 25KW SET ,molim pomoc
Poštovani stručnjaci i iskusni forumaši,

Molim vašu pomoć oko problema s prevelikom potrošnjom peleta u mom Kenda kotlu od 25 kW SET. Naime, unatoč mojim naporima da samostalno prilagodim neke od parametara kotla (usis i izduv zraka, ubacivanje peleta), u razdoblju od oktobra prošle godine do danas sam potrošio već 5 tona peleta, što predstavlja veliki financijski teret za mene iskreno ,kuci nas nema svaki dan od 07:00 pa do 16h zbog posla ,u vrijeme odsustva pece je podesena termostatom na 24C a na kotlu brzina 2 temp vode 65  ovo je ovako bilo dok je bas hladno bilo,dok smo kod kuce temperatura se skoro pa nikada nije dizala u kuci preko 24 na kotlu temp vode 65 i brzina nikada nije prelazila 3 i tada je termostatom bilo podeseno.
Zelim da napomenem da kuca nema stiropor s vana dok je unutra polijepljen samo na plafonima,takodje podno grijanje imam u kupatilu i kuhinji sve ukupno cca 10m2.


Stoga se obraćam vama, stručnjacima i iskusnim korisnicima, za savjet o konkretnim parametrima ili neki parametri koji ce zadovoljiti moje potrebe kako bi smanjio potrosnju .

ZELIM DA NAPOMENEM DA JE PEC U GARANCIJI TAKO DA NISAM ZVAO SERVISERA IZ RAZLOGA STO BI GARANCIJA BILA IZGUBLJENA.
JA SAM SE POMIRIO S TIM I NEKA JE IZGUBLJENA SAMO DA SE POTROSNJA SMANJI .


Na netu sam poceo traziti rjesenje i naisao sam bas na ovaj forum o parametrima koje sam prije 4 dana podesio po ajmo rec svom izboru .
NA kotlu sam pokusao mjenjati parametre usisa i izduva kao i kolicinu doziranja medjutim iskreno na kraju mi na 1 brzini trosi vise nego prije na 5  .
NA LINKU SAM SNIMIO TRENUTNE PARAMETRE

https://youtu.be/3yWT2Ax_6RE

Svaki koristan savjet bi mi bio od velike pomoći, a hvala vam unaprijed na vašem vremenu i trudu da mi pomognete riješiti ovaj problem.
februar 25, 2023 u Peći na pelet - h0wden
edited februar 25, 2023 -h0wden | 1,221 pregleda
1. Koliko kvadrata grijete sa peći od 25 kW?

2. Zašto grijete kuću na 24 stupnja od 7-16 kada vas nema? Zašto ne namjestite da tada drži npr 20-21 a npr u 15 sati da krene grijat na 24 stupnja? Tako će te puno smanjiti potrošnju...

Da li vam termostat šalje peć u standby ili u modulaciju? S obzirom da nemate izolacije puno više trošite da se peć pali/gasi, bolje bi bilo da ju prebacite da ju šalje u modulaciju i u parametrima smanjite koliko peleta/zraka ubacuje u modulaciju, tek toliko da održava vodu toplo koliko je dovoljno za grijanje kuće. Tako će stalno lagano gorit vatra, stalno ćr održavat peć/vodu toplo a ne se često palit jer se kuća/stan ohladila.

Probajte prvo sa ovim standby/modulacija što sam vam napisao...

Možete još namjestit da ubacuje manje peleta prilikom potpale a i kada radi čišćenje da ne ubacuje pelete.

7 Odgovora

+1 glas
Po nekoj logici ne može da bude potrošnja peleta manja na snazi 5, nego na snazi 1, kako je pokazano u video zapisu. Kod mene na kotlu od 23 kW je na znazi (1) 1.5" ; snaga (2) 2.2" ; snaga(3) 3.0" ; snaga(4) 4.0" ; snaga(5) 6.0". Ovako lepo funkcioniše kotao, a velika potrošnja zavisi od puno stvari.
Pozdrav
odgovor februar 25, 2023 - Pioneer
Koju imas pec ?
Commo compact, Alfa plam
+1 glas
Ova peć greje do 180 kvadrata, pošto nema spolja stiropor tu ima velike gubitke. Drugo garancija ti važi verovatno 5 godina na kotlovski prostor a 2 godine na eletroniku. Tako da ne gubiš garanciju ako pozoveš servisera da podesi kotao. Ne znam kako je podno grejanje urađeno ali mora biti odvojeno od radijatorskog. Kad niste kod kuće bespotrebne je da grejete kuću na 24 C, može da se smanji na 18-19 C.
odgovor februar 26, 2023 - Boban12
0 glas
Ne znam kave parametre treba tacno da podesis, ali znam da ti je potrosnja velika zbog pogresne zadate temperature u kuci. 24C je mnogo kad nema niko kuci i noci kada se spava.

Prvo vidi podesi temperaturu da kada niste tu bude 20C ili manje do 15h, a od 15h-24h da bude tih 24C, a od 24h-07h da bude takodje manje na pr 21C. Videces da ce se drasticno smanjiti potrosnja. Svaki 1C je potrosnja 3-5% veca. Takodje temperaturu vode smanji na 60C jer pelet kondenzuje na 55C posto je suvlji od uglja i drva (inace tacka rose je 57-58C). Ja cele zime grejem  sa 40-48C takodje kuca nije izolovana samo tavan. Ne koristim pelet, ali grejanje i temperature u kuci nemaju veze cime se lozi. Bitno je da je u kuci prijatno da ne bude kad je toplobnapolju prevruce ili kad je hladnije da je u kuci isto hladno. Brzinu pumpe takodje podesi na najmanju i mesnim ventilom smanji temperaturu ka radijatorima bar na 50C, a kotao nek ostane na 60 zbog kondenzacije.

Takodje ako imas termo glave one rade dobro, ali prave subjektivni osecaj ako se greje veliko temperaturom (preko 50C) da je cas pretoplo ili malo hladno iako je temperatura stalno u kuci na pr 23c jer kad udje vrela voda i dok one ne zatvore mislis da je toplije. Pa onda kad se radijator ohladi i dok termo glava ne otvori imas utisak da je hladnije. Zato je najbolje potreviti da radijatoru uvek budu onako mlaki ili vruci koliko da je prijatno a da termo glave ne reaguju cesto.
odgovor februar 26, 2023 - mioljub
Svi ste Vi u pravu što se tiče temerature u kući i slično, ali i dalje niko ne spominje da je čovek izmenio parametre što se tiče doziranje peleta u pogrešnom smeru!
0 glas
Pozdrav.
Podešavanja snage ti nisu ok. Najveća ti je na 1 i to 5.5''...za ovu snagu kotla treba da ti bude:1-1,5....2-2,5....3-3,5....4-4.5....5- 6...Ovo je otprilike...I nismo videli brzine ventilatora za dimne gasove.Trebalo bi da budu počev od 1 do 5 ovako: 1450,1800,2100,2400,2700.
odgovor februar 26, 2023 - Boban Kostic
Da li neko ima tvornicke parametre za kamin Kenda 15KW. ili neko zna mogu li se resetovati vratiti na tvornicke postavke. Hvala
0 glas
Probaj ovako
Snaga 1  1,6  doziranje.peleta
Snaga 2   2,2
Snaga  3  2,9
Snaga. 4   3,5
Snaga 5.  4,2
Jer kod njih je raspon od 06 po Snaga
Doziranje u potpali  1,7
odgovor februar 26, 2023 - Drago Stupar
0 glas
Pozdrav i iskreno hvala na odgovorima.

1.Grijem 110m2 na 2 sprata.
Sve ukupno imam 8 +1kupatilski radijator+ podno  u kuhinji i kupatilu.
Svaki radijator na sebi ima termonglavu koja je bila ja 6 medjutim ako pokusam na 4 zavrnuti isto kao da uopste ne pustaju vrucu vodu nikako dok na 5 i 6 pusta.


2.da ostavim na 21/22C to je vjerujte baš hladno u kuci ne znam zasto zato uvijek gledam da mi je 23 do 24.

`Termostat se nalazi na 1 spratu`

Razlika u temperaturi  izmedju prvog i drugog sprata je mozda cak i 3/4 stepena razlike [drugi sprat hladniji] ,a zasto iskreno ne znam.

Ovaj majstor sto je radio grijanje Na podnom grijanju mi nikada nije stavio termo glave ili sta vec ide pa nekada pod bude bas vreo da ne mozes stajati.
Svaki sprat ima svoju razvodnu kutiju.
Termostat je uniTEC SQ7 RF.
Peć šalje u modulaciju.

Zanima me dal ove tehnicke postavke da stimam dok je pec ugasena jer kada je ugasena na opciji USIS VEN SNAGA Moze ici do 2800 a kada to isto podesavam dok je pec u fazi rada pise USIS VEN SNAGA 225 MAX to malo ne razumijem.
Isto tako
TIP PELETA ,sta je to ima od -09 do 09 kojubda odaberem.
TIP DIMNJAKA OD -09 do 09

U nastavku mozete pogledati komplet postavke parametara pa da mi kazete dal nesto treba mjenjati.

https://youtu.be/F1qdfF2mlUk
odgovor februar 26, 2023 - h0wden
edited februar 26, 2023 -h0wden
U tvojim podesavanjima ne vidim brzinu ventilatora dimnih gasova a one treba da budu u setovanju: n-8-6-18 do 22...i to od 1000 do 2800 o/min.Trebalo bi da budu, odprilike, počev od 1 do 5 ovako: 1450,1800,2100,2400,2700
Ovo što si pitao za od -09 do 09, to ti podešava vreme izmedju ciklusa ubacivanja peleta. Kad je 00 vreme izmedju dva ubacivanja je 8 sec, kad ideš u minus vreme se povećava ( manje peleta na sat ) i obrnuto, kad ideš u plus češće ubacuje pelet.
Pozovi me sutra kad budeš pored kotla.
Boban 0668350085
Stavi izolaciju na tavan. Bar 10cm vune. Ona je jeftina oko 250din m2. Na tavan gubis 60% gubitaka energije a na zidove 40%.Meni je dok nisam izolovao tavan i stavio termo glave bila toliko razlika izmedju sprata i prizemlja. Kod tebe sve nesto naopako uradjeno. Podno treba da je sa termo regulacijom i posebnom pumpom a ne da ide sve iz kotla i da je vrelo. Termo glave su dovoljne da budi  na 4 za 23C al ajd stavi na 5, jer ako su otvorene do kraja to je isto kao i da ih nema. A temperatura kad nema nikog se podesi na manju oko 20C a pred dolazak kuci da se poveca. To sve mozes na termostatu zadati da on sam to odradi, a ne ti kad dodjes kuci u hladno pa da onda povecas i cekas kad ce da ugreje.. Vec da on pola sata ili sat ranije digne temperaturu na tih 24C koji verovatno nisu 24 nego manje. Zavisi gde stoji termometar i izmeri tih 24c kod njega a u prostoriji moze biti i vise i manje od toga.
Za postavke kotla ne mogu ti pomoci, to ce neko drugi, ali nisu samo one u pitanju. Veci ti je problem potrosnje sto ti to radi 24h na 24 jer kad nema kuci nikog ne treba mnogo ni grejati, a takodje podno ako nije podeseno na 29-35C guta energiju kao i cela kuca. Svaki 1C trosi od 3-5% energenta. Sa pravilnim  podesavanjem temperature u kuci bi ustedeo sigurno 10-20% peleta i jos sa parametrima sigurno jos 10% ako ne i vise. Takodje smanji i temperaturu kotla jer pelet kondenzuje tek ispod 55C jer je tacka rose 58C. Za pocetak bar probaj sa 60C ako neces manje. Za dobro grejanje je najbolje da su radijatori uvek  vruci a ne cas vreli a cas hladni (tad imas subjektivni osecaj da je ili vruce ili hladno iako je temp ista). A temperatura vode ne bi trebalo da ide preko 47C. Ako ti je hladno  sa 50C u instalaciji i 22C u kuci onda je ili negde supljo u kuci pa ulazi hladnoca ili ti majstor nije postavi odgovarajuce radijatore.
0 glas
Pozdrav,

Koliko se vidi iz ovog videa skroz pogresno podeseni parametri. Kontra parametri skroz.  A i sto se tice snage ja ne bih dirao nista, kod mene je loše pec radila na snazi 1, jednostavno sa tom snagom ne moze ugrijati nikad vodu na zadatu temperaturu, tako da je to po meni za izbjegavati. Pec je ionako namjestena da sama regulise rezim rada.

Evo sa moje Kende (doduse 35kw) podesavanja:
P-8-6-03 CISCENJE PLAMENIKA 10'
P-8-6-04 DOZATOR POTPALA 0.7'
P-8-6-05 DOZATOR STABILIZACIJA 1'
P-8-6-06 DOZATOR SNAGA 1 1.2"
P-8-6-07 DOZATOR SNAGA 2 2.2"
P-8-6-08 DOZATOR SNAGA 3 3.4"
P-8-6-09 DOZATOR SNAGA 4 4.2"
P-8-6-10 DOZATOR SNAGA 5 5"
P-8-6-12 VRIJEME CISCENJA 60"
P-8-6-16 USIS.VENT.POTPALA 195U
P-8-6-17 USIS.VENT.STABILIZACIJA 200U
P-8-6-18 USIS.VENT. SNAGA 1 130U
P-8-6-19 USIS.VENT. SNAGA 2 150U
P-8-6-20 USIS.VENT. SNAGA 3 170U
P-8-6-21 USIS.VENT. SNAGA 4 185U
P-8-6-22 USIS.VENT. SNAGA 5 210U

Ja npr ne diram nista sto se tice snage. Stalno je na snazi 5, temperatura u peci 65 (kad su hladniji dani) i 60 kad je vanjska temperatura preko 5-6 stepeni. Ovakvim podesavanjem ti pec cim dostigne zadatu temperaturu sama smanji na snagu 1... tako da sto prije se voda ugrije prije ide u rezim stednje, sto dalje implicira brze grijes kucu i brze ti termostat gasi kotao = veća usteda peleta.

Kod mene se grije 180 kvadrata sa Kenda 35kw, 12 radijatora + bojler, od polovine oktobra do danas potroseno 4,7t (ostalo mi je jos nekih 15tak vreca). Kuca nema fasadu, izolacija krova je uradjena, grije se od 6-22 (zena i beba u kuci ) na temp 23. Pec podesena prema parametrima koje sam poslao sa ukljucenim stand by opcijom, gdje mi se pec ugasi nakon sto je temperatura u kuci dostignuta (na 23,4 se gasi a ponovno paljenje kad se spusti na 22,4).
odgovor april 1, 2023 - Andrej11
Grejem 55+55m2 dva etaza, izlovana kuca (10cm stiropor) krov ( 20cm vuna )  temeljna i medju ploca . Potroseno do sada 90 dzakova, grejem stalno na 24c/24h Kad je jako hladno u modulaciji, kad je u plusu na Standby. Pec alfa plam 15 commo. Prepisao sam odavde parametre
Tebi kuca trosi. Grejanje na pelet ne izolovan objekat je skupo.

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje