0 glas
Termostat - pitanje
Zdravo svima, verujem da je neko vec postavio ovo pitanje ali zaista nisam mogao da nadjem odgovor pa eto da pokusam ovako.
Elem imam neki centrometal kotao sa naknadno ugradjenim setom za pelet. Danas sam kupio neki RF termostat i hteo da vidim kako to funkcionise. Nisam imao problema oko povezivanja ali ono sto me zanima jeste sledece :
Kotao sve vreme radi, odnosno radi do 70C i onda se ugasi i spusti se na 60C pa se opet upali i tako u krug, cim se ohladi voda na 60C on se pali sam po sebi. Koliko razumem on meni pruza mogucnost da u svakom trenutku imam spremnu pumpu da samo posalje toplotu u radijatore cim mu to zatrazim preko termostata. E sad, ja sam to zamisljao skroz drugacije, odnosno da kad mu ja zadam temperaturu u sobi on tad krene da radi skroz ispocetka i da klasicno zagreva pelet 30-40minuta dok ne dostigne temperaturu i da se pumpa upali i klasika dalje, i kada ga ugasim odnosno stavim neku slabu temperaturu tipa 12C on da se ugasi odnosno da ne zagreva vodu bespotrebno.
Pitam se koliko mi se sve ovo isplati jer mi on cele noci dozira bez potrebe iako sam stavio na recimo 12C koji je nemoguce da padne temperatura, ali on se brine da u kotlu uvek bude izmedju 60-70C.

Je l postoji nacin da ovo resim ili je tako kako je ?
mart 14, 2023 u Alfa Plam - vandallist | 1,118 pregleda

4 Odgovora

+1 glas
U termostate se kužim samo onoliko koliko sam pročitao na ovom forumu i ostalim stranicama za grijanje na pelete ali tu ti nešto ne štima.
Kada ti naštimaš npr temp 23 u kući, kada se dosegna ta temp termostat bi trebao ugasiti peć tj poslati ju u standby dok npr ne padne na 22.5 kada pumpa opet kreće slati toplu vodu u radijatore tj peć se ponovo pali i kreće zagrijavat.
Iako ako nemaš dobru izolaciju bolje je da ti peć radi u modulaciji nego da se pali/gasi.
odgovor mart 14, 2023 - Mario Konta
e pa vidis kad dosegne tih 23 stepeni koje spominjes termostat ugasi pumpu, odnosno topla voda vise ne ide u kuci, ali ne ugasi kotao na standby vec kotao i dalje radi neko vreme dok ne dostigne svoju neku temperaturu od 70C i onda se hladi recimo sat vremena pa opet se sam upali i ide do tih 70C, iako sam ga ugasio na termostatu. To je ono sto me buni, izgleda da mi je termostat podesen da kontrolise pumpu a ne gorionik.
Tu nešto ne štima onda...
Tebi tetmostat gasi pumpu, a kotao juri zadatu temperaturu. Koji kontroler imas ? Ugasi stand by za kotao. Ili povecaj razliku u temperaturi kotlovske vode. Da se pali kad padne na 30,40c. Ali onda ce ti gruvati u punoj snazi dok ne postigne zadatu temperaturu. Nadji kompromis, najbolje je da se kotao upravlja po sobnom termostatu.
Imam uniTEC SQ7 RF
a sto se kotla tice Centrometal 35kW, sa setom za pelet. (2014godina). Ne znam da li ovaj covek sto mi je ugradjivao nije znao da poveze na kotao ili generalno ne moze na kotao ali eto sad se pali ovako kako sam rekao. Da li mogu to Stand By u podesavanjima da ugasim ili kako?
To godiste kotla, mislim da ima Micronova kontroler, to se lako podesi. Evo prodje grejna sezona, sto se mene tice, ja ne lozim vise pelet. Do sledece zime.
0 glas
Vidi ja se ne razumem previše u termostate ali očigledno da termostat ne komunicira sa gorionikom ili na samom gorioniku nisi uključio opciju da radi preko termostata.Plus na ovoj temperaturi gotovo je nemoguce da radijatorima treba toliko vremena da zagreju prostoriju a da voda stigne da se ugreje na 70 to nešto nije u redu.
odgovor mart 14, 2023 - Fokus Borelo
Hvala na odgovoru pre svega,
sto se tice komunikacije ona postoji zato sto mogu da palim preko termostata i da povecavam temperaturu, problem je kad preko termostata recimo stavim neku nisku temperaturu (odnosno hocu da ne radi) kotao i dalje nastavlja da odrzava njegovu temperaturu tamo, ne salje vodu po kuci ali odrzava sebe. Da li je meni termostat onda povezan za pumpu pa zaobilazi gorionik ili kako vec ? Ne razumem se previse zaista.
Pa vidite gde je kabal povezan za pumpu i za gorionik
0 glas
Termostat radi na principu otvoren zatvoren kontak i on ne salje vise nikakve komande kotlu. U zavisnosti od automatike kotla, kotao kada dobije signal od termostata prelazi u modulaciju ili stendbaj.
Modulacija na automatici kotla kada je ukljuci sobni termostat znaci da kotao radi do zadate temperature np. 70 sa smanjenom snagom iskljuci se i ponovo ukljuci kad spadne za 5 ° pumpa stalno radi.
Stendbaj mod na automatici kotla kada je ukljuci sobni termostat kotao se gasi bez obzira da li je postigao zadatu temperaturu u kotlu ili ne pumpa radi dok tem. vode ne padne na 47° i tada se gasi.
Padom temperature u kuci termostat pali kotao i kotao krece rad od pocetka. U zavisnosti od kotla neki kotlovi ne ohlade vodu skroz vec odrzavaju kotao od 37 do 47° ali to zavisi od proizvodjaca kotla.
Potrebne su jos informacije o automatici da bi se resio problem.
Pozdrav.
odgovor mart 19, 2023 - Vojkan
0 glas
Kao što neko reče ovde tebi termostat ne funkcioniše kako treba. Loše je povezan sa gorionikom. Kad zadas temperaturu na recimo 23 gorionik ide u paljenje i dok ne postigne tu temperaturu ne gasi se. Pumpa mislim da radi posle još jedno 20-30 min i ugasi se, sem ako nije drugačije podešeno.
odgovor mart 19, 2023 - Boban12

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje