0 glas
ABC COMBO ILI CENTROMETAL GORIONIK ?!
Pozdrav!

Odlučio sam da ove godine pređem na pelet, umesto dosadašnjeg kotla na čvrsto gorivo Centrometal kapaciteta 30-35KW.
Majstor mi je savetovao da izbegavam Centrometalov gorionik zbog visoke potrošnje i zastarele tehnologije, teškog podešavanja parametara itd.
Zato sam se okrenuo Mareli kotlu, na preporuku moje tašte i prijatelja koji već godinama nemaju problema sa njim.
Međutim, majstor mi je umesto toga instalirao ALFA PLAM COMMO COMPACT kotao snage 23 KW.

Grejem tri objekta ukupne površine 186m2, od čega je prva kuća od 91m2 delimično izolovana, pomoćni objekat od 40m2 bez izolacije i druga kuća od 55m2 sa 5cm izolacije.
Svi objekti imaju PVC stolariju i plan je da se na proleće dodatno izoluju.

U kućama su instalirani panelni radijatori ukupne snage 24.58kw i tucani radijatori snage 10.55kw, što je očigledno prevelika snaga za prostor koji se greje.
Prethodno sam se grejao na ugalj/drvo preko Centrometal CKP kotla od 35kw i sistem je radio odlično.

Međutim, sa ALFA PLAM kotlom naišao sam na brojne probleme.
Već prvog dana došlo je do zaglavljivanja peleta, a korišćeni Eko pelet sigurno nije bio problem.
Nakon nekoliko servisnih intervencija, kotao je i dalje imao problema, uključujući i smoljenje zbog neodgovarajuće snage za moj sistem radijatora.
Mogu samo da kazem da je ovaj kotao djubre ako izuzmem problm sa smolom i da ne zelim da mi iko ikad spomene Alfu.

Moj majstor sada predlaže ABC COMBO kotao od 40kw, ali bojim se da bi to moglo biti previše za moj sistem i generalno kvadraturu objekata.
Razmišljam o manjem kotlu snage oko 30kw i smanjenju broja ili snage radijatora uz pomoc termoglava (ukoliko je to uopste moguce) .

Potreban mi je savet - šta da radim?
novembar 30, 2023 u Peći na pelet - Marko Kojic | 483 pregleda
@Fokus Borelo Uzeo si mi reč iz usta! Bravo čoveče! To je to, ja isto tako radim i praksa pokazala ovo što sad pričaš!
Nisam ponenuo cetvorokraki mesni ventil nigde. Sa njim ne moze da se rucno regulise osim da neko sedi pored i stalno ga pomera.
Pomenuo si mesni ventil ja sam greškom napisao četvorokraki ali sve jedno isto je to.Čemu sluzi kontrola temperature koja ide ka radijatorima?Totalna glupost po mom mešljenju ali ti svakako imaš pravo na svoje mišljenje i to neću da ulazim.Ja ti garantujem da u uredjaju na pelet nije potrebno zadržavati toplotnu zbog kondenzacije i tvrdim da kondenzacija ni u jednom slučaju ne može da se javi ako su parametri u uredjaju odradjeni kako treba.Može da se vraća voda od 30stepeni i uredjaj neće da kondenzuje i to mogu da dokažem u praksi kad god želiš.Konstruisanje i pravljenje grejne instalacije u objektu je jedna priča a podešavanje parametara na uredjaju za pelet je sasvim druga priča i to ne zna svako da radi.Ja sam imao sreće da naletim na čoveka koji u Srbiji to najbolje radi i on me je tome učio i naučio nešto u vezi parametara i opet ne znam ni 50posto koliko on zna.Fabrički parametri koje unosi ovlašćeni serviser rade kako treba kod svih proizvodjača samo u odredjenom broju slučajeva a u ostalim ne i onda ih je potrebno pravilno naštelovati u odnosu na pelet i dimnjak.Kad se pravilno nameste nema nikakvog kondenza nikad i to je tako.Majstora koji znaju da pravilno nameste parametre je jako malo.Opet ponavljam ne želim bilo koga da ubedjujem u svoje mišljenje i svako ima pravo da misli i radi onako kako želi.Pozdrav
@Fokus bravo! To je to!
060/444-10-77 ovo ti je broj od tog najboljeg majstora u Srbiji zapisi ga ako ti ikad bude trebala bilo kakva pomoć oko parametara za bilo koju vrstu i tip uredjaja slobodno ga nazovi izdiktiraće ti preko telefona šta trebas da kucaš i rešava problem milion posto.Na fejsbuku je upisan kao aleksandar dzimi ranković i pomogne uvek svakom. Pozdrav i sve najbolje

4 Odgovora

+1 glas
Prvo mora da se izračunaju gubici zbog izolacije, stolarije i već odrađene instalacije. Nakon postavljanja kotla kao što neko reče termo glave su od velike koristi. I trebao bi da se izbalansira ceo sistem radijatora da bi grejao podjednako. Moja preporuka je Kepo 35 kw. Ali kažem prvo mora da se utvrdi postojeće stanje instalacije.
odgovor decembar 6, 2023 - Boban12
0 glas
Jesu kuće spojene kako je izvedena instalacija ?
odgovor novembar 30, 2023 - Dezan
Kako su objekti rasporedjeni moze sve da se vidi na ovom linku https://ibb.co/3W98vQ7

Objekti:
1) pomocna zgrada sa kotlarnicom (40m2) - (bez izolazije, cigla)
2) kuca 70m2 (nema izolaziju, cigla, iznutra svi zidovi oblozeni stirodurom 2cm - majstori ispravljali krive zidove)
3) terasa 21m2 (izolacija 5cm, giter blok 20cm, rigips)
4) kuca 55m2 (izolacija 5cm, cigla)

Crvenom linijom je naznacen kanal koji je sproveden toplovod.
Kanal je dubok 1m, oko cevi je namotana staklena vuna 10cm oblepljena aluminijumskom trakom sve to ubaceno u kanalizacionu cev, pa opet u kanalizaciona cev u kanalizacionu i prazan prostor izmedju 2 cevi popunjen purpenom, zatrpano peskom.

Visina plafona u objektima je 2.4-2.5m, nema nigde ploce, svuda je rigips, stiropor 5cm, ekotable, vodonepropusni celofan, staklena vuna 5cm, daska 3cm.
Ja bih za Test iskljucio grejanje u objektu 4. Zbog tih podzemnih cevi, da vidis kako ti se onda ponasa pec. Koliki  je povrat hladne vode u kotao. Imas velike gubitke. Ako vec imas instaliran kotao na pelet, lozi ga intezivno dva tri dana na 70c. Da ti se upravlja po temperaturi vode u kotlu, ambijent stavi na 40c. Nadam se da imas termo glave na radijatorima, na sobni termorstat zaboravi. Javice se ovde neko ko mozda ima  bolju ideju.
0 glas
Moj predlog je kotao koji je fabricki predvidjen da gori pelet.

Znaci ne budzeni sa gorionikom, kotlovi na drvo koji su dodatkom gorionika postali kotlovi na pelet.

Kotao da ima obavezno vertikalne izmenjivace toplote i preporucljivo je sa turbolatorima.

Sve koji ti kazu suprotno pitaj sta imaju da kazu protiv mog predloga.

Moja preporuka je 40kw / 50kw zavisi gde zivis i kakve zime imas, stavis termo glave na sve radijatore, temperaturu vode na 75c a ponovno paljenje na 60c
odgovor decembar 3, 2023 - Vuk
0 glas
Smola se javlja kada je kotao pothadjen. Tj ako je povratna voda u njega ispod 58C i to nema veze sa brendom kotla, vec sa podesavanjem temperature u njemu. Odlazna preko 70C (najveca iskoristivost  i najmanja potrosnja ogreva je izmedju 72C i 86C) , a povrtana preko mesnog (antikondenz ventila) na 60C (pelet moze i na 55C ) Takodje ako kotao pravi smolu znaci da je predimenzionisan jer  nema potrebe za velikom temperaturom u radijatorima. Odvoj grejne krugove i stavi regulaciju ka svakoj kuci da ti temperatura u radijatore ide koliko je potrebno da ne bude vrucina  a ni hladno. Negde izmedju 33C i 47C zavisno kad koja treba. Za izolovan prostor ne treba nikad veca od 47C, a za neizolovan mozda do 50c/ To su skolski podaci koje 90% majstora ne zna niti ume da instalira sta treba da bi se to postiglo. Sa vecim kotlom ces samo postignuti da ima vise smole u njemu. Trazi pravog majstora koji ume da  ti podesi parametre u kotlu i koji ume bar da ti ugradi Antikondenz ventil i Hidraulicnu skretnicu i radelnik za sva tri objekta. Takodje i tri pumpe i tri mesna ventila i termometre da pratis sve temperature/ Tad ces lako p[odesiti koliko koja temperatura treba u kojem objektu. Za pocetak rucno a kasnije kad to savladas lako je dodati automatiku. NIje to osnovno skupo. Isplati se prve sezone ustedom i komforom ugrejanju. Jer ako lozis da bude povrat u kotao preko 60C onda ti je u kuci prevruce. Ako smanjis onda kondenzuje kotao i krace traje. Ako stavis termo glave onda ne smeju sve da zatvore u isto vreme, a imaces subjektivni osecaj da je ili hladno ili vruce. Ali i bolje sa njima nego da je uvek vrucina. One ne idu tamo gde ti nije vrucina. Samo tamo gde je prevuce da ogranice temperaturu u prostoriji. Za svaki novi pelet mora ponovo podesavanje paranetara jer nije ista granulacija i kaloricna vrednost i gorionik ili ubaci vise ili manje nego sto treba.
odgovor decembar 6, 2023 - mioljub

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje