0 glas
A.P. Dino 17. Potrebni parametri za startovanje vod.pumpe na 40*c umesto fabrickih 50*c
Molim nekog strucnog za pomoc oko promene parametara za startovanje vod.pumpe na 40*c umesto fabrickih 50*c na kotlu          AlfaPlam DINO 17.U prelaznom periodu nepotrebno mi je da pumpa ceka temp. kotla od 50*c da bi startovala. Znam da mi je trenutno kotao predimenzioniran jer grejem 80kvm pa mi kotao sada trosi min.oko 20kg za rad od 6-23:30 (kotao 60*c,sobni 25*c,nemam daljinski termostat,samo fabricku sondu) ali cu za narednu godinu imati i dodatnih 50kvm na spratu pa cu doci na limit ovog kotla. Medjutim imam i problem sa prvim startovanjem,dimnjak prohodan 100% ali stalno pali gresku 02,(imam aspirator na duplo duzem dimnjaku koji vuce jace od dimnjaka na kom je kotao),moram otvoriti vrata ili prozor da bi pec startovala ili skinuti cep sa posude za sakupljanje kondenzata i otpadnih cestica bar dok puz ne pocne da ubacuje pelet u loziste,nakon tog kotao nastavlja da radi bez problema,pali pelet i vise ne pravi probleme u radu,znaci bitan mi je taj startni parametar prohodnosti dimovodnog voda da bude smanjen da ne bi gasio proces paljenja.

Ako ima neko strucan da se razume u softverska prepodesenja u odnosu na fabricka a moze da mi pomogne da resim ove probleme  moze da mi se javi i putem mail-a dacha5ko@yahoo.com
decembar 5, 2020 u Alfa Plam - AlfaRo | 2,201 pregleda
Pozdrav dacha5ko. Moj prijatelski savet je nediraj dobro podešene parametre vodene pumpe jer sve ispod 50 stepeni je pojačana kondenzacija kotla koja ti je i proizvela začeplenja i  u turbulatoru ispred dimovodnih cevi.Moj predlog je da ugradiš trokraki mešni ventil koji bi ti odmah nakon početnog zagrevanja vode povratio deo tople vode u povratnom vodu i time eliminisao preveliku kondenzaciju kotla. Isti ventil zatvori na 2 dok pumpa nezatvori topli krug vode a zatim povećaj protočnost ventila.Takođe proveri sobnu termo sondu dali je slobodna,  te je sa njenom promenom vertikalnog  pomeranja  obezbeđuješ veću temperaturu registrovane na sondi a to faktički provocirano  ranije gašenje peći čime nemoraš sada ugrađivati sobni termostat.
O kakvom vi zacepljenju od kondenzacije govorite? Trenutni su parametri fabricki,znaci pumpa startuje na 50*c a ja zelim da startuje ispod te temperature.
Ja u odvodnom sistemu nemam ni trunke kondenzacije,odvodni vod je suv ko barut,laik sam po ovom pitanju ali sam se raspitao u vezi trokrakog ventila i receno mi je od strucnijih ljudi da to nemam potrebe da radim zbog vise faktora a jedan od njih je jer na svakom radijatoru imam termo glavu,zbog toga mi kazu nije potreban ni wifi termostat jer bi samo bacio 100€,dovoljno je da odaljim fabricku sondu od kotla koja ima kratak kabl pa je previse blizu kotlu i ne ocitava pravu temp u prostoriji gde je kotao.Ponavljam imam problem drugog mnogo jaceg dimnjaka u kuci na kome je aspirator a tu nemam klapnu da zatvori taj vod dok aspirator ne radi i on mi stalno izvlaci vazduh iz stambenog prostora i pravi podpritisak te kad startujem kotao a dimnjak je hladan kotao meri neku vrednost koja nedozvoljava startovanje sa sifrom koja upucuje na zacepljen dimnjak,a on je i to da ponovim apsolutno prohodan.
Vi sami sebe demantujete,evo vaseg komentara nekom drugom korisniku gde ga savetujete da smanji temp startovanja pumpe ispod 50*c
Pozdrav.Prijatelju ja sam aktivirao Dino peć ove godine i mučio sam se da smanjim potrošnju iste ispod 1,3 kg/h ali ima malo mogućnosti ya isto pokušavao sam sa smanjenjem parametara potrošnje i dogurao do Snaga1,ubacivanje peleta -5i ventilator takođe-5 što je najmanja potrošnja za ovu peć.Peć je najbolje da radi non stop na ovim parametrima,ali se pojavljuje više čađi na staklu,ali radi. Moj problem a verovatno i Vaš je što se pumpa vode pali tek na 50 stepeni,što je neophodno istu smanjiti na 45,pa čak i na 40 stepeni.
Nema nikakve potrebe za mešnim ventilom jer elektronika podešena na start vode iz kotla primer 40C, u povratnom vodu ne može da bude ispod 38C (ako se podesi histereza na +-1C onda ne može manje od 39C) jer tad se pumpa vode automatski gasi dok kotao ne postigne opet zadatih 40C i pumpa se opet pali i tako u krug. Mešni ventili postaju prošlost kako unapređuju elektronike i kontrole temeperature.

2 Odgovora

0 glas
Idete u sistemska podesavanja, sa 0000 udjete, idete na meni termostati i Th19 je vrednost stepeni za ukljucivanje pumpe za vodu. Srecno!
odgovor jul 23, 2021 - toskanac
0 glas
Kako si uopće uspio da imaš potrošnju 20kg a griješ od 6 ujutro do 23:30?

Imam istu peć, tonu izolacije na kući, odličnu pvc stolariju, grijem od cca 14 do cca 22:00, isto samo sonda od peći i trošim oko 20 kg :/ grijem cca 100 kvadrata...
odgovor januar 24, 2022 - Mario Konta
edited januar 24, 2022 -Mario Konta

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje