0 glas
Alfa Plam Dino 17 - parametri i potrošnja
Pozdrav svima,

Prije 5-6 dana mi je majstor postavio radijatore i peć Alfa Plam Dino 17, naravno na pelete.

E problem je sljedeći:
Imam oko 20kg potrošnju peleta na dan, a grijem od cca od 14 do 22 sata, znači nekih osam sati dnevno. Peć stoji na Snagi1 i svakih malo ode u onaj modulat jer u kući postane prevruće. Grijem cca 105 kvadrata ali cca 280 kubika plus 80 litara bojler tople vode. Na kući je 3 cm žbuke, 8 cm stiropora, pvc stolarija sa 6 komora i low-e stakla i 25 cm kamene vune u plafonu iznad knaufa pa mi je ta potrošnja zvuči jednostavno previše pogotovo jer živim na moru gdje je toplo.

Ubacivanje peleta mi stoji na 0 i onaj ventilator mi stoji na 0 tj kako je i bilo originalno podešeno.

I staklo mi se konstantno zacrni, nakon cca 3-4 sata što peć radi skoro pa se ni ne vidi unutra.

Na koliko da stavim temp vode (kotla) a na koliko termostat od peći? Imam onaj termostat od peći, ona žičica, nemam baš termostat.

Da li da peć prebacim da radi na auto ili da ostavim na snaga1?

Ako što znači na svim radijatorima su termo glave osim u kupaoni gdje je obični ventil.

Nekad se desi da peć ode u standby i izađe iz njega kada temp vode pade 4 stupnja ispod zadane ali do tada već postane baš hladno u sobi, da li je moguće ikako namjestit da ranije izađe iz standby-a?

Kako da smanjim potrošnju peleta jer ovo je stvarno previše :/
januar 24, 2022 u Alfa Plam - Mario Konta
edited januar 24, 2022 -Mario Konta | 1,068 pregleda
Dali ste resili problem sa crnenje na staklo?

I ako moze da mi pisete parametri za ventilator I doziranje. I ni imamo isti problem sa staklom.

Dali kotao vi radi vo auto ili ste podesili na drugi vrednosti?

2 Odgovora

0 glas
Smanjite doziranje malo u minus a ventilator povecajte malo u plus.Čim staklo crni znaci da fali kiseonik
odgovor januar 25, 2022 - Fokus Borelo
Šta raditi u slučaju kada fali kiseonik za sagorevanje?
Očistiti peć,čunkove i dimnjak pojacati ventilator i smanjiti doziranje
0 glas
Ako imas termo glave u sobama ne moze da postane prevruce osim u kupatilu gde ih nemas. Ili si otvorio termo glave do kraja na 28C. Podesi prvo termo glave na 23-24C max a to je vecinom na 4. Takodje bojler se ne isplati grejati peletom jer je mnogo skuplje nego strujom.

A podesavanje gorionika je individualno za svaki objekat. Ne postoji univerzalno podesavanje. Moras eksperimentisati danima posto si tek pustio u pogon skoro. Ako garavi podignes temperaturu u kutlu a smanjis ka radijatorima (ako imas mesni ventil koji za to prvenstveno sluzi da kotao radi na preko 70 kad najmanje i trosi, a da saljes u kucu koliko ti treba a za tvoju izolaciju je to ispod 50C i po  minusu napolju.)

Ako nemas mesni ventil neces lako to sve podesiti jer kotao brzo ugreje i termo glave zatvore on postigne zadato i ugasi se i ceka dok se ne ohladi tamo gde mu je postavljen termostat koji komanduje. a mozda je kod njega toplo i zato ne pali a u drugim prostorijama bude hladnije
odgovor januar 30, 2022 - mioljub

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje