0 glas
Temperatura povrata
Pozdrav svima, i dalje se primarno grejem na inverter klime, ali testiram povremeno pec Alfa Plam 15 commo, prva mi je sezona,  koliko je minimalna temperatura vode na povratu, pitam ne zbog potrosnje, nego  zbog pregrevanja kuce, pakao je od vrucine bude i 27c, kad pec dostigne 59-60c temp. Kotla,  povrat je od 50-55, ali je u kuci neizdrzivo, nemam termo glave ni mesni ventil. Grejem prizemlje i potkrovlje 95-100m2. 10 cm izolacija.
novembar 20, 2022 u Alfa Plam - Wilhelm Tell | 1,300 pregleda
Sam si dao odgovor da nemas mesni ventil niti termo glave. Temperatura povrata za pelet je 55C da kotao ne kondenzuje, a za ostalo je 58C (ali se uzima 60C da ne bude na granici) Kotao najmanje trosi od 72C-86C (svaki, ne samo na pelet), a ne treba ti toliko u radijatorima nikad. Mesnim podesis na 35C-47C (ako ima izolacija) u zavisnosti koliko ti treba. Ili termo ventili pa podesis 23C-24C (ali ne sme na sve radijatore jr kad je toplo moze da se desi da svi zatvore).
 Tebi trenutno jedino odgovara da se podesi manja temperetatura kotla. Prigusivanje ventila na radijatorima slabo pomaze jer koliko god da pritvoris radijator ce biti vruc. Trebace samo u startu malo duze vremena za to.
Bas tako, pritezao sam ventile ali radijatori i dalje purnjaju , jer pokusavam da ispostujem povrat od 55c, tada je u kuci pakao.. bilo je i 28c. Videcu kada bude hladnije. Upalim uvece pec na 3, 4 sata zbog deteta, do 5, 6 ujutro je 22, 23 u kuci, onda upalim invertere od 5-8, dogrejem u toku dana inverterima, uvece zalozim pelet.

6 Odgovora

0 glas
Najbolji odgovor
Uzmi bežični termostat i stavi ga u sobi u koji boraviš najvise i nećeš više imati
odgovor novembar 29, 2022 - nesalomivi
selected novembar 30, 2022 -Wilhelm Tell
+2 glas
Smanji temperaturu vode u peći ili ugradi termostat resenja su prosta jer je problem jednostavan nema tu ni malo filozofije
odgovor novembar 24, 2022 - Fokus Borelo
Smanjio sam na 60c, mislio sam da je bolje da radi na vecoj temperaturi vode u kotlu, ok hvala. Koji preporucujes termostat, neki zicni ili sa wifi modulom. Jel moze da se ugradi sa zadnje strane, posto mi je leva 15cm od zida, ne pomera mi se pec...
Ja licno kući imam “trojku” onak plus minus bez programa
Na sta mislis trojka,,, ? Q3
+1 glas
Cetvorokraki mesni ventil pod obavezno, zbog komfora, ustede i produzenja veka trajanja kotla (kondenzacija). Motor i kontroler za mesni ventil nisu obavezni ali pozeljni. Ni temo glave ti ne trebaju kad imas mesni ventil. Namestis temperaturu ka radijatorima da ti u prostorijama bude prijatno a temperaturu u kotlu na 70-80. Povratna temperatura u kotlu je za 10°C manja nego izlazna.
Kod mene, u prelaznim mesecima, temperatura ka radijatorima je 35°C a u zimskim 40-45, zavisno od spoljne temperature. Za kucu sa potkrovljem, ukupno 170m², 5cm izolacije i PVC prozorima potrosim 4,5 -4,8 tona. Sobni termostat na 23°C. Ove godine je sobni termostat na 22°C i grejanje je od 6:00-22:00 pa ce biti i manja potrosnja.
odgovor novembar 23, 2022 - namilax
Pa mesni cu izgleda morati , ne znam koji, mozda neki automatski. Vi ste stavili manuelni, jel tu ima mnogo podesavanja ? Koji mu je opseg 40-70c ? Koji imate sobni termostat ? Nemate Termo glave , pumpu u radijatorskom krugu ?
Svi su oni manuelni ali se na njih namesta motor koji kotrolise automatika. Opseg im je od: skroz zatvoren (topla voda kruzi samo u kotlu) do skroz otvoren (sva topla voda ide ka radijatorima). I obavezna je pumpa u kotlovskom krugu.
Sobni termostat je computherm Q7RF (bezicni). On daje signal da se upali kotao a kad kotao dostigne odredjenu temperaturu onda automatika otvara mesni ventil dok ne postigne zadatu temperaturu ka radijatorima.
Ja sam meni pravio kontroler mesnog ventila i kad temperatura u povratnom vodu padne ispod 60°C mesni ventil odmah zatvara da ne dodje do pothladjivanja kotla, pa kad temperatura u povratnom vodu predje 60°C mesni opet otvara do zadate temperature u radijatorskom krugu.
Imam i temo glave koje sam namestio pre mesnog ventila ali sad nemaju funkciju jer su sve na max. Imam pumpu u radijatorskom i u kotlovskom krugu. Pumpa u kotlovskom krugu krece sa radom cim sobni termostat da signal da se upali kotao a gasi se kad termostat da signal da se ugasi kotao.
I automatika gasi pumpu u rad. krugu i zatvara mesni ventil kad termostat posalje signal da se ugasi kotao, tj. kad je postignuta zeljena sobna temperatura.
Koji kotao imate, sto niste ugradili akumulator toplote,  ja bih isao na nesto jednostavniju varijantu, sobzirom da je integrisana pec. Nisam sad u finansijskoj mogucnosti, previse sam se istrosio.
Ja imam trokraki esbe ventil, zasad bez motora. U principu sve mi radi dobro iako ne kontam peć skroz. Ono sto je @namilax napisao sve stoji.
Btw - computherm termostat 50 eur
Da taj Esbe i ja cu da ugradim  termostatski automatski 512 vtc na povratu.
Ma i ja se ucim , palim je povremeno citajuci forume, prelazni period je najveci problem nisko temperaturno grejanje trazi dosta cimanja ako nemas automatiku. Mislim da su inverter klime bolja opcija  za prelazni period, kad zahladni nalozicu pec na maximum i neka trosi ne zanima me.
@namilax Druže zašto teraš čoveka da baca pare na mešni ventil i da ukomplikuje već prosto rešenje! Mešni ventil NIJE potreban za novije sisteme grejanja na pelet JER temperatura povrata vode se podešava u programu, ako je povrat preko 45 stepeni NIKAD ali NIKAD ne može da kondenzuje a njemu nije prevelike instalacija da bi drugačije kontrolisao. Druže samo ugradite bežični sobni termostat i redukujte parametre kotla u povratu vode minimum 45c (paljenje pumpe za vodu na 45c i gašenje iste na 45c) temperatura vode ne preko 58-60c i podesite sagorevanje ukoliko kotao pregreje zadatu temperaturu vode. I rešili ste pregrevanje kuće a napravili uštedu.
Zato sto covek kaze da mu je i kod 60°C u kotlu u kuci 27-28 i zali se da mu je pretoplo.
To je zato što nema sobni termostat i temperatura mu ide nekontrolisano druže. Kakvi mešni ventili to se ne radi više ima 3-4 godine za pelet samo za drva jer tu već ne može da se kontroliše temp. vatre i vode. :)
0 glas
Pozdrav za kolegu iz CH (ako je Wilhelm Tell)
Imam istu peć, prva godina i manja kvadratura i peć mi je više bila ugašena nego što je radila.
Pumpa mi je namještena na srednju razinu i eksperimentiranjem sam namjestio temperaturu vode i zraka tako da sada više radi ali skoro stalno u modulaciji i najmanje troši zasada.
Nisam stručnjak jer je ovo atomska fizika naspram grijanja na drva zbog puno mogućnosti namještanja. Predlažem da se igraš dok ne nadođeš  na najbolji odnos temperature zraka i vode. Nemam sobni termostat, nego onaj od peći jer je vrijednost relativna pa imam još jedan "kontrolni" koji šetam iz sobe u sobu i podešavam termo ventile na radijatoru (o tome postavim pitanje majstorima koji se bolje razumiju od mene)
PS Koliko košta pelet kod tebe
Ugodno veče
odgovor novembar 21, 2022 - Đorđe Martin
Halo Djordje, imam veze sa CH. Ja sam platio 400 e, paletu. Jela Star, prva mi je sezona, upoznajem ovaj sistem grejanja. Pec mi je u predsoblju stepenista od potkrovlja, prost sistem. Ali imam 10m panelnih radijatora i dodatnu ekspanzionu posudu od 18l. Grejem stotinak kvadrata u dve etaze. Danas sam produzio kabal od sonde ubacio je u prostor u kome se najduze boravi u toku dana, pokusavam preko ambijenta da odrzavam temp. Za sada nije lose, pratim kako se pec ponasa, zadao sam 65c kotla i 25 ambijent povrat je 50c,, ovo je prevruce evo vec par sati od kako je u modulaciji odrzava na 25,snaga 4. Sutra cu da podesim  nizu temp...u 23h gasim. Od 5-8 palim inverter klime.
Ja sam platio preko 500 EUr, Šišarku. Koliko vidim a nisam stručnjak ponavljam još jednom, snaga može i manje.
Kod mene je temp vode na 57-60 kako kad, a temperatura zraka je po sobama oko 23 stupnja. Napisao sam da je temp relativna jer je na sondi od peći na 25-26 i onda namjestim snagu, temperaturu vode tako da mi po sobama bude 23
Piše svugdje da je magična brojka 57 - granica stvaranja kondenzata, ali po meni samo ako je veliko odstupanje (sa 60 na 50 i slično) ali opet znam više slijedeće godine.
Odakle si Wilhelme, kako i gdje se mogu nabaviti dijelovi, oprema (četke, wifi modul i sl.) Možeš poslati i poruku
Ja sam iz BG, ali Zuri, Oerlikon, Milbuch,, tu sam se muvao. Delove imas u Zemunu  tamo sam kupio cetku za dimovode. Sta znam taj wifi modul,, imas online boljih uredjaja. Povezuje se direktno na kontroleru imas slobodan CN 7 konektor samo stavi temp. sonde na 7c, i parametre neke trebas da promenis da je zaobidjes. Sto se kondenzacije tice, ima tu raznih misljenja,, ali ja sam pocetnik kupio sam polovnu pec ako joj oborim temp vode i smanjim potrosnju za sezonu pecka se otplatila...da lozim pelet na 60, 65 stepeni meni je pakao u kuci od vrucine, ali videcu kad budu temperature ispod nule, sada se  grejem na invertere. Ja sam juce stavio temp.sonde na 25c, to je prevruce ...
0 glas
Kao što rekoše prethodni komentatori, smanji maksimalnu temperaturu vode, preporuka je da se ne ide ispod 55. Dalje možeš da eksperimentišeš sa parametrima... Ja sam dosta vremena potrošio dok nisam našao dobitnu kombinaciju za moj slučaj... Obrati pažnju da postoji parametar za podešavanje tolerancije koji je fabrički podešen na 4C, dakle peć će da nastavi da radi i nakon što temperatura postigne zadatu temperaturu+4C, onda se gasi i hladi pa se pali kada temperatura kotla padne na zadatu temperaturu-4C. U mom slučaju sam smanjio temperaturu kotla na 53 a diferencijalnu temperaturu na 5C (dakle greje maks do 58 a pali se ponovo na 48). U ovakvom režimu se kotao ponaša kao da imam termostat i pali/gasi se nekoliko puta u toku dana. Naravno, verovatno ću morati da menjam parametare kada spoljna temperatura padne ispod nule. Puno zavisi i od veličine prostora, izolacije, itd. Moraš isprobavati i pronaći koja kombinacija najviše odgovara tvojim okolnostima.

P.s. pošto je i kod mene bilo pretoplo, na najvećim radijatorima sam zategao ventil izlazne vode skoro do kraja tako da ne bude vrela cela površina radijatora već samo deo do ulazne cevi.
odgovor novembar 27, 2022 - Aleksandar Belic
Da jasno mi je o cemu pricas,  u principu dva paljenja i gasenja u toku dana bi mi odgovarala, juce sam se zezao sa parametrima, smanjio sam Load Pelet i pojacao izduvavanje, jer mi je temp
 izduvnih gasova dosta niska, kotao je sve vreme odrzavao na 54, 55 zadata 56c,( ugasio sam Stand By,, ali,sam smanjio razliku na 2c ) povrat nije padao ispod 50, pumpa se nije gasila,  ubacio sam pola sake peleta pre paljenja peci. I meni se cini da je bolje da se upravlja po temperaturi kotla. Imam dobru izolaciju.

Ps. Koliko vidim jedina prednost Stand By od standardnog gasenja je sto Hold request ugasi pumpu.A kad idem na off pumpa vrti vodu dok se ne rashladi
 Mislim da cu pre ici na modulaciji, ali  cu  pojacati sagorevanje.
0 glas
Povrat ne manji od 55 zbog kondenza

Podesi parametre tako da se pec gasi kad minimum postigne 55 povrat a i zeljenu sobnu

Peci na pelet ne koriste klasican termostat sa malim histerezisim jer one duze postizu zadato napr histerezis od 1,5 - 2 stepena moze da uz dobry izolaciju omoguci da se pec ne ukljucuje cesto takvih termostata nema puno jer su uglavnom sa histerezizom +-0,2 sto za peci sa peletom nije dobro
odgovor novembar 28, 2022 - daxxii
gore su termo glave sve i podešene na broj 2 a dole samo u dnevnu sobu i dečiju sobu. A termostat u dnevni boravak podešen na 24,5, dakle pali se na 24,2 a gasi kotao na 24,7, dok se ugasi on nabije skoro do 25 ili 25 pa čeka 24,2 na ponovni start kotla.
Pa koliko puta imas pali gasi u toku dana
? Jel ti je crkavao grejac ?
Ovo je 3 sezona nisam imao problem sa grejačem, prošle sezone je imao 601 radni sat kotao, po tome možeš da vidiš koliko je bio u aktivnom radu bez gašenja. Nisam nikad pratio koliko ima paljenja u toku dana, ono što znam je da trošim oko 15kg na 24h.
Hvala na detaljnim objasnjenjima, meni je prva sezona tek se upoznajem sa peckom. Jos jedno pitanje, kako si podesio da ti radi pec nocu ?
Pa nisam. :) obično isključim na termostat da se pali kad je ostavim uveče oko 22,23h na 24c na najhladnije vreme ujutru nikad nije bilo ispod 21c, tako da ga ujutru podesimo na 24,5 i tako u krug.

Povezana pitanja

0 glas
0 odgovor
Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje