0 glas
Kondenzacija
Hitno molim za pomoc,ugradili smo letos kamin Alfa plan Dino 27 za nekih 160 km,javila nam se ogromna kondenzacija na otvoru,štucni na drugom spratu,voda kaplje?
decembar 4, 2021 u Ostalo - Jelena12345
retagged decembar 4, 2021 -Jelena12345 | 6,133 pregleda
Meni se to dogodilo usled velike vlage u prostoriji gde se nalazi kotao.
Neodgovarajuća Vam je visina dimnjaka koja  proizvodi neodgovarajuću promaju ulazno izlazne struje vazduha tj. ventilacije dimnjaka- Pomoć ugraditi tzv. pevca koji produžava visinu dinjaka i koji omogoćava jače izlazne struje iz Vašeg dimnjaka a takođe otklanja smetnje rada dinjaka prilikom bočnih udara vetra.
Zdravo ni smo iz makedonija tako da moji srpski nije dobar izvinite nadam da ce me razumeti.

Imamo Dino Alfa plam 17 samo jedna nedela od koga smo ga montirali. Uste od prvog Dana se pojavila voda I majstor ni je rekao da je kondenzacija.

Kako da resimo problem ? Kotelot e vo dnevnata soba I stoi na parket ako vodava si prodolzi da tece ke go skape podot :( stanot ni e renoviran pred 2 godini.

Resenie koe spored vas bi bilo da go sanirame kondenzacija.

Fala odnapred

2 Odgovora

+1 glas
Uzroci bi mogli biti:
- neizolovan dimnjak, naročito ako je spoljni
- niska zadata temperatura vode
- nepostojanje mešajućeg, antikondenzacionog ventila u kotlovskom krugu, čime kotao, naročito u početnoj fazi grejanja, dobija udare hladne vode iz radijatora. To je još više izraženo kada kotao, kao vaš, pokušava da zagreje maksimalno deklarisanu kvadraturu i ako ne može da dostigne bar ~62⁰C u kotlu.
- izvođenje radova od strane "majstora" kalajdžije
odgovor decembar 4, 2021 - Goran Popović
Nije izolovan dimnjak,nemam mesajuci ventil i temperatura mi je podesena na 60 ',snaga 5,ostalo ne znam ni da podesim.Da li postoji resenje?
Ista peć. Isti problem, samo stanje još gore nego kod vas. Izolovao sam dimnjak i od tada više nemam problema. Ako Vam zatrebam, možete se javiti. Poslaću Vam broj.
Moze,hvala Vam puno.Ja sam iz Niša,bice mi potreban majstor za to izolovanje jer ja ne poznajem nikog.Svako ko ima bilo kakav prodlog meil petrovic.jeka@gmail.com.
Izmedju ostalih problema sa peci, I pojava kondenzacije na dimnjaku na II spratu. Kako ste izolovali dimnjak?
Nisam ništa rešila jos uvek, ne mogu ni majstora da nadjem, samo se nerviram.
Znam kako vam je. Koliko puta dnevno cistite onu posudu u lozistu? Kod mene se to napuni pepelom I sljakom za 5-6 sati. Ne smem da ga ostavim preko noci. Sve mu dezuram. Ovo je uzasno.
Posudu cistim jednom dnevno, to hajde da kazem nije strasno, ali sve ostalo je problem. Sad treba termostat da kupim, pricaju mi neke bajke, sve mi neke cene najskuplje pokazuju a ja se ne razumum. Užas
+1 glas
Stara prica, dimnjaci za pelet moraju da budu odlicno izolovani I ne smeju nikako da budu preko fi 150 narucito ako su visoki.Nasi odzaci za cvrsto gorivo su losi I ne izolovaniali to I nije toliki problem jer na cvrstom gorivu u odzak izlazi visoka temperatura dima zagreva ga, on vuce I nema kondenza. E onda se na isti prikaci kotao na pelet sa mnogo vecim iskoriscenjem, temperatura dima zna da bude I 60-70c na cunku, onda dim udje u sirok, visok I neizolovan dimnjak I posle dva metra gore vec padne ispod 50c I sve pocinje da kondenzuje. Vas dimnjak nije odgovarajuci za kotao na pelet. Ili uradite sanacioni dimnjak uvlacenjem cevi u postojeci ili radiate nov po standardu, ili izbacite samo cunak napolju Ali su mogucI problem u radu I sa priznavanjem garancije
odgovor decembar 11, 2021 - Rendzer
Hvala puno na odgovoru, ali čitam po forumu probleme i većina ih ima Alfine kotlove, pritom mi sve sami nalazimo neka podešavanja i cake a platimo kotlove po 2000 evra, stvarno ne razumem, zašto ja moram sve to da znam i da gubim vreme da učim, totalno neozbiljna firma. Valjda neko treba sve to da nas nauci, zato smo i kupili kotlove koji imaju servis u svakom gradu i delove u Srbiji. I naravno sve se dešava u sred zime, kada zoveš servis i call centar oni se ne javljaju, užas. Ja sam htela da predjem na pelet da bi mi bilo lakše, a ispalo je obrnuto.
Pozdrav prijatelju iz Vojvodine.Kondenzacija na Dino pelet peći je prirodan proces pri startovanju peći. Zamislite Vaš automobil koji startujete u hladnim danima i njegovo ponašanje na izduvnom loncu-auspuhu,dakle hladan automobil izbacuje nesagorele gasove istime što vize troši i više se haba motor,  i to traje dokle god se neusaglasi minimalna temperatura od oko 60 i više stepeni unutar lonca, tj  kada se napravi balans potrebne minimalne vrednosti zagrejanosti.
Sve ovo važi i za pež koju posedujete.Moj predlog je  povećanja snage peći u startovanju na hladnoj vodi,dakle minimum 3 kako bi pež što brže prešla kritičnu temperaturu preko 60 stepeni,odnosno rotirala svu hladnu vodu sa svih radijatora koji su u funkciji.Dakle to je stepen u kome imate kondenzaciju i koju trebate što pre eliminisati. ako ciklus obrta hladne vode sistema sporo traje. slobodno povećajte snagu peći i do maksimuma kako bi brže uspostavili radni režim sa temperaturom tj kondenzacijom.Kada ste na termometru dobili temperaturu 50 stepeni smanjujte snagu mehanički do one na kojoj pumpa vode radi besprekidno a to je min 50 stepeni. Moja preporuka je da vam se peć negasi već da stalno radi čak i u slućaju kada ste odsutni i to zatvaranjem ventila trenutno nekorišćenih radijatora. Ja lićno peć Dino negasim i radi mi stalno na snaga 1 ventilator-5 i dostava peleta-5 i to je 1 vreća peleta a temperatura vode izlazna i nemam nikakve kondezacije.Glupo je peć gasiti nakratko te istu paliti jer tu štednje na peletu nema a imate razaranje celokupne strukture peći. Pozdrav iz Panonske ravnice i Srećan Vam Božić

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje