0 glas
Optimizacija kotla na pelet - KEPO MC 25
Ovo je druga sezona da kucu grejem ovim kotlom, pre toga sam 11 godina grejao kotlom na cvrsto gorivo.

Sto se tice samog rada kotla, nemam zamerki, za dosadasnjih 300 dana grejanja nijednom nije stao, izbacio gresku. Prve sezone lozio sam Crown forrest Ivanjica (narandzasti dzakovi) a sada Holz Ivanjica (zeleni dzakovi). Zajednicko za oba je da u pepeljari za pelet nemam sljake, garezi, naslaga, nikad nisam imao zapusene rupice, mozda na 3, 4 dana bude zapuseno 2-3 maksimalno. Grejem 2 etaze kuce, ukupno oko 135 kvadrata efektivne grejne povrsine, brat i ja, odvojeni ulazi, solidna izolacija (2 prostorije nemaju izolaciju na gornoj ploci i nece ih imati do proleca jer tad menjam krov na celoj kuci) i solidna PVC stolarija.

Ono sto mene zanima je kako bi bilo moguce optimizovati rad kotla, da mi radijatori budu sto duze mlaki ili topli (postici efekat slican onom koji je bio dok sam lozio ugalj i drva) jer taj subjektivni osecaj kada su radijatori zagrejani i temperatura ide uzlazno i kada se ohlade a u kuci drzi oko 22 stepena je veoma razlicit i cak neprijatan. Druga stvar je sam rezim rada. Primetio sam da meni kotao gotovo nikad ne predje u "snaga modulat " a retko kada i krene da smanjuje snagu u radu. Znaci upali se, dodje do maksimalne snage, i pre nego sto zagreje vodu na podesenih 65 stepeni, on se iskljuci odnosno termostat ga iskljuci (tj. predje u rezim kada pise "ceka hladjenje") i tako ceka novu komandu od sobnog, Q7, termostata koji je programiran. Prosle grejne sezone, brat i ja smo potrosili 4.9t peleta za 205 dana grejanja. Ove sezone, za dosadasnjih 72, 73 dana grejanja, potroslili smo 1,6t...

Sta bi mogli biti neki prvi koraci da mu malo promenim rezim rada, smanjim potrosnju ako je moguce, da li da mu smanjim snagu na 3 ili 4 (ima 5 stepeni) ili da se ide u neki detaljniji stelung, tipa vremena puza, obrtaji ventilatora itd?

Hvala.
decembar 13, 2021 u KEPO - vradojicic | 1,137 pregleda

2 Odgovora

0 glas
Pozdrav! Mogli bi probati da smanjite maksimalnu snagu na 4 a ostavite Auto režim rada. Mislim da kotao ima 6 snaga, bar moj MC20 ih ima toliko.
odgovor decembar 13, 2021 - Goran Popović
Ovaj ima 5 koraka za snagu.
Ogranicio sam snagu na 4 trenutno, smanjio sam zeljenu temperaturu vode na 58 stepeni i iskljucio Stand By mod...
Sada kad je dostigao 58, presao je u "snaga modulat".
Ne znam samo sa li da ostavim Stand by ukljucen?
0 glas
Naj bolje mozes kontrolisati temperaturu i potrosnju sa termo glavama na svim radijatorima sem u hodniku i susacu. Ti imas P5 brzina zato sto je stari kotao na novim ima sad P6. Namestis automacki rezim i sam kotao regulise koliko mu snage treba da zagreje,sto je blizi zatatoj temperaturi on ce smanjivati snagu. To ti opet zavisi i igra ulogu izolacija,prozori,plafon jer ne trosi kotao nego kuca.
odgovor decembar 20, 2021 - Nenad Vukojevic
A gde mu se tacno to namesta?
Na slican nacin i radi, ide vecom snagom, trenutno kod mene 4, kad pridje na 2 stepena do zadate, on smanjuje snagu dok ne udje u modulaciju.

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje