0 glas
Mareli PS30 parametri, prevelika potrosnja
Pozdrav svima,
Imam problem sa potrosnjom peleta, kotao mareli ps30 mi potrosi 4 dzaka, radi od 8 ujutru do 10 uvece, bez termostata, kada se izracuna neki prosek, to je oko 4.29kg/h, u njihovoj specifikaciji pise da je prosek 2.5kg/h, kuca je oko 180 kvadrata, sa pvc prozorima, i ima izolaciju u 3 od 6 soba koje grejem, hodnik nije izolovan, sa ovakvim podesavanjima uvece tek stigne do 60 stepeni, i desava se da u tri dana napravi sljaku u piksli, stelovao sam podesavanja tako sto sam smanjivao doziranje, ali sa smanjenim doziranjem temperatura vode bude oko 53 stepena, parametri za doziranje su povecani za 1 u odnosu na zvanicne parametre koje se mogu naci u uputsvu, pumpa se pali na 54 stepeni, ukoliko neko misli da zna sta da uradim da smanjim potrosnji bio bih mu zahvalan da napise.
januar 14, 2022 u Drugo - Milan. | 1,532 pregleda

2 Odgovora

+2 glas
Najbolji odgovor
Ja sam isprobao sve od menjanja raznih parametara i na kraju pravi jedini ispravan zakljucak koi se pokazao u praksi
Prvo temperatura vode u kotlu treba da bude od 65 do 67 stepeni da bi radijatori imali iskoristenje toplote i zagrejali prostor sve ispod toga kotao dugo gori tad mnogo i guta peleta.Drugo kotao mora da se podesi da brzo postigne tu tperaturu svako lagano zagrevanje kotao dugo radi i mnogo pogori peleta.To su uslovi koji mora da se ispune da bi potrosnja peleta bila mala.Imam mareli 24kw grejem 140kw2 na 23 stepena u kuci pvc stolarija imam unutrasnju izolaciju stirropor 3cm kotao radi od ujutru od 7 do uvece 24 i trosim dzak peleta nocna temperatura je 17 stepeni.Razmak izmedju ubacivanja peleta sam stavio 8s bilo je na deset a fabricki stavljaju na 15 ,i snaga na tri ventilator ubrzao na cetvorku kotao za sedam minuta nagura vodu na 67 stepeni i onda radi u modulaciji dok ga termostat neiskljuci zbog vrelih radijatora kotao dugo neukljucuje a u kuci toplo za uzivanje.Dok tako nisam podesio bilo zima u kuci i gutao preko dva dzaka peleta.Mora visoka temperatura radijatora i dati kotlu snagu da nabrzinu zagreje vodu na tu temperaturu so tako dobijate malu potrosnju.Sve sam varijante sa foruma isprobao i ne jedna nije valjala samo tako idite logikom stvari kako funkcionise kovacka vatra kad daje snagu da usija gvozdje.Temperatura dimova mora da bude malo veca bez toga nema zagrejavanja rezervoara sa vodom kod mene je temperatura dimova 130 stepeni.kad sam smanjivao temperaturu dimova dobijao mnogo sljake i pepela sporo zagrevanje vode i veliku potrosnju peleta,pelet se dozira konstatno istom kolicinom tako da bila veca tperatura dimova ili manja peleta kotao isto dobija samo sto ga niste iskoristili da zagreje vodu bacili ste ga zato mora da temperatura dimova bude malo veca da bi predalo toplotu vodi to se postize pojacavanjem ventilatora sve sto kotao duze gori da bi postigao temperaturu vode mnogo vise trosi i kad se smanji doziranje peleta nista nedobijate so vecu potrosnju i zima u kuci.To su moja iskustva jer sam probao svasta inace ja sam elektro tehnicar po struci a mehanikom se bavim iz hobija.
odgovor januar 20, 2022 - ppauk ljubisa
selected januar 20, 2022 -Milan.
Vaša teorija vazi ali samo donekle,kod vas je presudna izolacija i zato to kod vas tako radi,nije moguće kod svakog da se za 7 minuta postigne 65 stepeni pa čak ni za 27 minuta,vi ste izuzetak.Svakako ako trošite džak dnevno po ovakvoj zimi to je super
Dobar dan želim.. Hteo bih da mi se javi korisnik ovog sajta ppauk ljubiša pošto mi se sviđa njegovo izlaganje u datom odgovoru... Koristi Mareli PB 24kw a Ja isti koristim pa bi mi trebali njegovi saveti. Hvala unapred na javljanje. Pozdrav
0 glas
Svakako ne bi smeo da troši preko 2-3 džaka.A to sto vam je trenutno potrebna temperatura vode preko 55 stepeni po znaci da imate manje radijatora od onog sto je potrebno i slabu izolaciju.pozovite 060/444-10-77 pomocice vam taj majstor bar malo.
odgovor januar 15, 2022 - Fokus Borelo
Probajte pelet iz Rusije ako ste iz Srbije.
Iskustvo korisnika je da na 1000kg prosečnog kvaliteta peleta Ruskog peleta potroše oko 900kg.znači 100kg uštede.
Probao sam ,ekstra je
Ja ne mogu da spustim potrošnju ispod 3 1/2 - 4  džaka za kuću od neto 145m2 površine, bez izolacije, sa drvenom stolarijom. Kotao radi oko 18 sati. Snaga peleta je na 3, ventilator na 1, reduktor na -1 i podešena temperatura kotla 65C. Mislim da na displeju nikada nisam ni video veću od 58C. U kući bude prijatno ali daleko od toga da je za šetkanje u majci.
To sto nemate izolaciju je katastrofa za potrošnju.Ventilator treba da bude minimum na istoj brojki ko i doziranje ili većoj za broj ili dva uglavnom plamen nesme da igra mora da bude oštar.A to sto vam je malo 57stepeni je zato sto imate manje radijatora u odnosu koliko vam je trenutno potrebno jer nemate izolaciju

Povezana pitanja

0 glas
1 odgovor
Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje