+1 glas
Problem sa podnim grejanjem.
Pozdrav svima,

Zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete jer ne moze ni majstor da dodje do resenja.

Naime, u kuci sam radio etazno grejanje kombinovanjem podnog i radijatorskog grejanja.

Prizemlje:

U dnevnoj sobi postavljeno je podno grejanje ali i 2 radijatora po 15 rebara. Kvadratura sobe je nekih 35 m2. Postavljen je cev jedan grejni krug u podno od 165m.

U predosoblju je podno, a u spavacoj je oko 12m2 je radijator od 15 rebara. Imam i susac u kupatilu i grejem bojler preko toga. Kotao je 35 kw thermoflux, inace je kuca nekih 260m, ali sada grejem samo prizemlje.

Problem je sto podno u dnevnoj sobi ne greje. Kotao je radio celu noc i dan, on u najboljem slucaju smlaci, ali su plocice vise hladne nego tople.

Prvo je majstor stavio jednu pumpu na ceo sistem, a onda je odvojio 2 pumpe, ali nista se nije promenilo.

Ja verujem da je problem u duzini grejnog kruga, ali sada kada je keramika postavljena nije opcija lupanje plocica.

Koje su opcije koje mogu da uradim da ovo resim i da imam grejanje podnog u dnevnoj sobi?
mart 30, 2023 u Instalacija - Milan Đorđević | 613 pregleda

3 Odgovora

+1 glas
Pozdrav

Duzina grejnog kruga ide od 70 do 80 m sve preko toga ne moze da zagreje sto se i kod vas desava.
Mozda postoji resenje koje bi uspelo, potrebne su jos informacije kako vam je vezan taj krug na instalaciju i da li postoki prostor da se rade prepravke .
Pozdrav
odgovor april 3, 2023 - Vojkan
Ako majstorče nije ispustilo vazduh kako valja, grejanja nema.
–1 glas
Pozdrav,

Jedino što mi pada napamet je da li su radijatorski krugovi odvojeni od podnog ili sve ide preko istog razdjelnika?

Ako je sve preko istog najvjerojatnije je da vam se prostorije ugriju preko radijatora (jer podnome treba puno više vremena radi više razloga) i automatski se pumpa ugasi i topla voda se više ne tjera kroz vod od podnog grijanja.

Rješenje za to je odvajanje voda od podnog grijanja od vodova radijatora.

Probajte skroz zatvoriti radijatore u dnevnom boravku i tamo gdje je termostat (pretpostavljam da je u dnevnom) i da vam samo podno grije tu prostoriju, pa će te vidjeti da li onda radi podno
odgovor mart 31, 2023 - Mario Konta
–1 glas
Postavlja se pitanje kako je urađeno grejanje? Radijatorsko i podno grejanje treba da bude razdvojeno. Treba da postoje sabirnik i razdelnik u ormariću sa pumpom. Mešni ventil Takodje mora da ima i podešen na 40 C. Postavlja se i hidraulicna skretnica jer će uvek topla voda ići manjim otporom a to je ka radijatorima. Što se tiče plodnog grejanja crevo ide 7 metra u kvadrat ili najviše do 15 kvadrata jedan krug. Mislim kako kažeš da je pustio suviše dugačko crevo. Moj savet je da potražiš nekog majstora ko je stručan u svom poslu, jer dosta ima priucenih (gledali kako neko radi). I da ti reši problem ako je moguće.
odgovor april 2, 2023 - Boban12
Podržao bih komentar gospodina Boban 12. Imam podno grejanje i bilo je dosta problema dok nisam dodao dva mesna ventila i još jednu pumpu za sprat. Grejni krug jedne cevi koji vi imate je prevelik. Više krugova je poželjno, ne samo zbog efikasnosti, već i zbog zatvaranja pojedinih krugova u prelaznoj sezoni. Odzračivanje sistema je jako važno. Majstori koji kažu da su mešni ventil nepotrebni nisu majstori. Razgovarajte sa majstorom pre početka radova. Tražite da vam objasni kako će da reši problem, a kad Vi to shvatite tražite od njega da vam garantuje za funkcionalnost sistema.
Bas tako, bez odvajanja grejnih krugova, HS spojnice dodatne pumpe i mesnih ventila nikad to ne moze da greje kako treba. A to je sve zahvaljujuci majstoru koji kaze moze i bez toga i jeftinije je. A ono posle ispadne skuplje.
 Bez skolske seme vezivanja sa HS, Radelnika za vise krugova, mesnim ventilima i pum[pi za svaki krug nece to proraditi kako treba. Ili ce negde biti prevruce ili prehladno. i trosice mnogo vise

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje