0 glas
Najbolja podesavanja za Grande 37
Smatram da imam dobru izolaciju, ali 12 dzaka peleta ode za 3-4 dana. Dok kod komsije sa istim peletom samo druga pec 10 dzaka traje kao meni 12.  Grejem 2 sprata oko 250 kvadrata. Dok komsija greje 3 sprata oko 300 kvadrata.
decembar 16, 2023 u Peći na pelet - Solidni | 347 pregleda

1 Odgovor

0 glas
Minimalna potrosnja za taj kotao je
2,45kg /h, ako pec radi 24h to je ta potrosnja. Komsija ima verovatno slabiju pec i bolju izolaciju i to je ta razlika ali minimalna.
odgovor decembar 16, 2023 - Wilhelm Tell
Planiram Bafer sl god da ugradim. Jel ce to pomoci?
A jel ti jednako toplo u ostatku kuce, sem tu gde ti je termostst.
 Tu ti radijatori nabiju temperaturu i termostat ti ugasi kotao. Kuca dobro izolovana sistem se ohladi dok termostat ne upali ponovo kotao, on lozi pelet na maksimalnoj snazi dok se sistem ne ugreje.
Mislim na pelet da se bafer ne isplati ali na struju po nizoj tarifi ima smisla. Zavisi od tvojih potreba. Mora to sve neko da ti izracuna pa sam proceni. Bafer tj. Akumulator toplote je tvoja kuca, ako je svaki put iznova zagrevas sa tom kolicinom vode u sistemu to je veliki gubitak.
Ja sam na spratu i tu je termostat, jedno vreme mi je trmostat bio bas udaljen od radijatora jer sam hteo vise da radi , da ga ne gasi svaki cas. Sad sam priblizio termostat radijatoru u nadi da ce redje da pali i samim tim manje da trosi. U prizemlju kuce dosta je toplije bilo nego kod mene kada je termostat bio pozicioniran malo dalje, sad je neki egal.
Upravljanje peckom preko termostata stedi pelet ali samo ako imas dobru izolaciju. 10 cm stiropor i vise na spoljnim zidovima plafon si izolovao, stiroporom  2cm ? to  nije dovoljno. Probaj da ti radi u modulaciji jedan dan. Ugasi Standby , stavi ga na off. I prebaci kotao da ti prati temperaturu vode u kotlu, sobzirom da imas termoglave nece doci do pregrevanja. Neka modulira, ali to tek kad bude debeli minus,,sada ti je bolje preko termostata. Ja imam dobru izolaciju 10 cm stiropor, 30 cm vuna u krovu. I drzim kotao u modulaciji da prati temperaturu vode u kotlu, jer volim da imam stalno tople vode u sistemu i po potrebi odvrnem i zavrnem neku termo glavu. Kotao mi radi na 70c povrat hladne vode u kotlu je 60c. Trosi neznatno vise na ovaj nacin ali imam topliju kucu. Sta znam, svako podesi pec prema svojim potrebama

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje